Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvoriti cestu, pomoći poljoprivrednicima

Potpredsjednik Skupštine općine Subotica Lazar Baraković poznat je u krugovima poljoprivrednih proizvođača jer je najveći dio svog radnog vijeka proveo u đurđinskoj Novoj brazdi gdje je bio i na dužnosti direktora. Nakon toga je utemeljio tvrtku Agria koju danas vodi njegov sin Bojan. Dolazeći na sadašnju funkciju, Baraković je izjavio kako želi poraditi na polju gospodarstva i poljoprivrede koje su veoma značajne za normalno funkcioniranje općine.
    Imajući u vidu približavanje žetve, razumljivo je kako su napori fokusirani upravo na ono čime se može poboljšati proces otkupa. »Pokušali smo procijeniti ovogodišnji rod, njegovu dinarsku vrijednost i konstatirali smo kako će pšenice po svemu sudeću biti znatno više nego lani, da se neće moći sva otkupiti. Proizvođači su zbog toga zabrinuti, kao i zato jer će cijena biti znatno niža. Govorilo se o 9,5 dinara plus 1,5 dinara premije, ali ih brine da cijena neće biti niti tolika. Nadalje, stari problem je utvrđivanje količine i kvalitete pšenice na otkupnim mjestima. Poljoprivrednici su nezadovoljni i načinom određivanja primjesa. Npr. sitno zrno koje prođe kroz rešeto se pojavljuje pri utvrđivanju kvalitete i odbija kao primjesa, a seljaci kažu da otkupljivači tu primjesu lomljenog zrna prerađuju u stočno brašno i prodaju ga po cijeni višoj od same pšenice. Time ispada kako to ima vrijednost koja se priznaje svima osim poljoprivrednicima« – kaže Baraković govoreći o problemima poljoprivrednika.
    Ova pitanja su prodiskutirana sa članom Izvršnog odbora zaduženim za poljoprivredu Mirkom Ostrogoncem i poljoprivrednicima, a na nedavnom sastanku koji je organiziran u suradnji s Klubom 100 P Plus i Udrugom poljoprivrednika Subotice se o ovim pitanjima poveo razgovor i sa pokrajinskim tajnikom za poljoprivredu Igorom Kurjačkim, generalnim direktorom Znanstvenog instituta za ratarstvo i povrćarstvo prof. dr. Miroslavom Maleševićem i ravnateljem Zavoda za strne žitarice dr. Srbislavom Denčićem koji su boravili u Subotici. Osim žetve i otkupa pšenice, diskutirano je i o registraciji poljoprivrednih gazdinstava, carinama na uvoz poljoprivrednih strojeva i drugim aktualnim pitanjima. Gosti iz Novog Sada su tom prigodom zaduženi da ministrici poljoprivrede u Vladi Republike Srbije dr. Ivani Dulić Marković i ministru financija Mlađanu Dinkiću prenesu ove probleme kako bi se našlo rješenje.
    Potpredsjednik Baraković smatra veoma pozitivnim ustanovljenje agrarnog proračuna kojim će se moći makar donekle utjecati na razvitak poljoprivrede. No, pojedine stvari više ovise o dobroj volji. Takav je slučaj sa Barakovićevom inicijativom da se pusti u promet cesta koja treba voditi od autoceste do graničnog prijelaza Kelebija, a izgrađena je od puta Subotica-Žednik do Subotica-Bajmok.
    »Taj put je izgrađen i godinama je bio u prometu bez odgovarajuće signalizacije, korišten je, mada nije bio službeno pušten u promet. Nije mi poznato zašto je prošle godine zatvoren, ali je razlog sigurno ovaj spomenuti. Ova cesta ipak znači mnogo za naš grad i okolna naselja. Ako se ne otvori prije žetve, veliki broj poljoprivrednika će iz pravca Bajmoka donositi pšenicu prema Fidelinki, Agrosemenu i Veterinarskom zavodu, a radi se o količinama mjerenim tisućama tona. Svi oni će morati ići kroz grad, kroz Zagrebačku ulicu, Beogradski put pa prema Fidelinci. To je veliko opterećenja za promet, jer Zagrebačka ulica i ovako predstavlja usko grlo zbog prometa koji vodi sa graničnog prijelaza Kelebija«, kaže Baraković.
    On dodaje kako se mora učiniti sve da se uz odgovarajuću regulaciju ta cesta otvori i da se nada kako će naići na razumijevanje kod nadležnih organa da se cesta otvori makar privremeno tijekom žetve. Gradonačelnik Subotice Géza Kucsera je uputio pismo Republičkoj direkciji za puteve nakon što ga je o ovom problemu obavijestio Baraković, a obzirom da odgovor još nije stigao, Baraković nastavlja urgirati kod nadležnih.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika