Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rekreacija

Bavite li se rekreacijom? U svijetu današnjice, koja je na početku novog milenija još više ubrzala ionako brzo tranzicijsko ubrzanje, sve je više radnog, a sve manje slobodnog vremena. A i tada, kad nestanu okovi svakodnevnih obveza, sve manje ljudi sate vlastite »dnevne slobode« upražnjava baveći se nekom tjelesno-sportskom aktivnošću.
    U prosječnom radnom danu zaposlena osoba najveći dio obveznih sati provede u sjedećem položaju, nepovratno oštećujući kralježnični stub, uz često zadimljeni radni prostor i konzumaciju brojnih kava, obroka nezdrave brze hrane i obilate doze stresnih situacija. Sve to u prosječnih osam sati za koliko je mjesečno plaćen. Ali dan u svom trajanju ima još dosta vremena, izuzmemo li sate noćnog odmora, vremena koje se može korisno utrošiti na reparaciju »nužne štete« zbog koje se ostvaruje osnovna životna egzistencija. Jedan od najjednostavnijih, pritom najboljih, lijekova jamačno je rekreacija. Na čistom zraku ili u zatvorenom prostoru uopće nije bitno (bolje je ipak na zraku), ali je najbitnije dobro se osjećati, baveći se tjelesnom aktivnošću po želji i, još važnije, dobro se preznojiti, oslobađajući milijune negativnih i toksičnih čestica iz svog »zatrovanog« organizma. Ponavljamo pitanje s početka ovog uvoda. Bavite li se rekreacijom?
4Petar Francišković, direktor privatnog preduzeća:
Rekreaciji pridajem veliku važnost u koncipiranju slobodnih sati tijekom svakog dana. Redovito vozim bicikl, nastojim što više šetati i to po nekoliko kilometara u »turi«, a par puta tijekom sedmice zaigram odbojku skupa s prijateljima.
4Slađana Manić, studentica:
Iako su mi trenutačno studije na prvom mjestu i najveći dio dana provodim uz knjige, u rijetkim slobodnim trenucima najviše me opušta vožnja rolera koju upražnjavam vozeći se u susjedstvu. Nadam se, da ću kada budem diplomirala na »Megatrendu« imati više vremena za moj rekreativni hobi.
4Petar Budanović, ugostiteljski radnik:
Prije nekoliko godina naučio sam igrati tenis, ali, nažalost, zbog novih poslovnih obveza nisam u mogućnosti više vremena posvetiti ovom lijepom sportu koji ipak traži kontinuitet bavljenja. Zato sada, kada sam slobodan, igram odbojku, a s dolaskom lijepog vremena gledat ću da odem i na bazen.
DAN IZAZOVA: Međunarodna jednodnevna sportsko-rekreativna manifestacija u kojoj se gradovi diljem zemaljske kugle natječu kroz masovnu igru, zabavu i razonodu, u akciji čiji cilj nije ostvariti određeni rezultat, već je uključenje što većeg broja participirajućih građana pobjednički rezultat sam po sebi. Ove godine Općina Subotica se natjecala s Općinom Rakovica u domaćoj konkurenciji, dok su međunarodni »protivnici« bili izraelski Ashelon i tajlandski Muang distrikt. Prema podatcima dobivenim od strane općinskog saveza za sportsku rekreaciju »Partizan« 26. svibnja na »Dan izazova« Subotičani su ostvarili zavidnih 53,35 posto osoba koje su tog dana upražnjavale određenu rekreativnu aktivnost.
    Izdvojeno prema disciplinama: pješačenje (14.719 osoba), biciklizam (27.695), gimnastika (1.283), trčanje (1.188), igre s loptom (11.005), vježbe oblikovanja (10.123), pikado (3.997), što uz još neke sportsko-rekreativne sadržaje čini ukupno 79.256 osoba koje su evidentirane da su se tijekom ovog svibanjskog dana bavile određenom aktivnošću. Rezultat međunarodnog »duela« s Izraelcima i Tajlanđanima još nije, zbog složenosti obrade podataka, poznat, ali je zato u domaćoj konkurenciji Subotica uvjerljivo »pobijedila« Rakovicu s 53,35 – 9,94 izraženo u postotcima spram ukupnog broja stanovništva u ove dvije općine.
VIDOVI REKREACIJE: Oblik rekreativnog bavljenja bilo kojom fizičkom aktivnošću, organizirano ili individualno, iznimno je koristan za opće zdravstveno stanje svakog pojedinca. Jednostavna šetnja u minimalnom trajanju od barem pol sata, vožnja biciklom, jogging, fitness, aerobic, igre s loptom ili najjednostavniji vid korektivnih vježbi, ukoliko im se pristupi s određenom dozom ozbiljnosti u temeljitom pristupu, garantiraju kvalitativnu injekciju u zdravoj borbi protiv svih negativnih, nezdravih i nadasve štetnih utjecaja kojima je čovjek tijekom dana izložen. Svaki oblik tjelovježbe doprinosi poboljšanju općeg zdravstvenog stanja organizma, koji je tijekom dnevne aktivnosti opterećen stresnim momentima, uz gotovo poslovičnu nemarnost prilikom konzumacije hrane i napitaka. Samo pol sata prolivenog znoja dovoljno je da se ublaže brojni negativni efekti i preveniraju još brojnije bolesti koje vrebaju iz potaje.
     Brojni savjeti za skidanje kilograma u vidu »čudotvornih« dijeta ne mogu doživjeti svoju realizaciju u stvarnosti ukoliko nisu tijekom svog vremenskog trajanja, a i poslije isteka, propraćeni znatnom fizičkom aktivnošću. Ipak, najljepša stvar kod rekreacije je neobveznost njenog upražnjavanja i apsolutna sloboda odabira vremena u kojemu se upražnjava. Dovoljno je obući trenirku i tenisice, izaći van i prepustiti se željenom obliku. S dolaskom ljepših dana i ljeta, koje svi već, nakon hladnjikavog i kišovitog proljeća, željno čekamo, otvaraju se bezbrojne mogućnosti upražnjavanja rekreacijskih aktivnosti. Uz plivanje, na otvorenom se može prakticirati bezbroj sportova s loptom ili bez nje, a razvojem sportske tehnolgije sve su popularniji tzv. ekstremni sportovi poput paraglidinga ili free climbinga (zmajevi i slobodno penjanje po stijenama) koji se također upražnjavaju u prirodnom okruženju. Osmijeh na znojem orošenom licu najveći je dar koji možete pokloniti svom organizmu časteći ga pritom blagodatima zdravlja.
    Bavite li se rekreacijom?

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika