Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Važno je preći prag

Prema planiranom organizacijskom ustroju Hrvatsko nacionalno vijeće namjerava formirati unutar Odjela za obrazovanje Pododjel za studentska pitanja. Dok se ovo tijelo ne formira, savjetodavni i organizacijski rad, vezan uz sva pitanja studiranja u Republici Hrvatskoj, obavlja predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. sc. Josip Ivanović u čemu mu pomaže prof. Dujo Runje, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za obrazovanje.
    Do sada se prijavilo 43 kandidata iz: Subotice, Sombora, Bačkog Monoštora, Sonte, Srijemske Mitrovice, Šida, Inđije, Male Bosne, Stanišića, i 10 kandidata iz Crne Gore, koji žele studirati u Republici Hrvatskoj, kaže Ivanović. Osim dva kandidata, koji se žele upisati na Fakultet hotelijerskog menadžmenta u Opatiji, svi ostali kandidati žele studirati u Zagrebu na različitim fakultetima, na ukupno 20 visokih učilišta.
POTREBNI DOKUMENTI: Prvi korak koji kandidati, koji žele studirati u Republici Hrvatskoj, trebaju učiniti jest priprema svih potrebnih dokumenata o čemu dobivaju potpunu informaciju iz HNV-a.
    Kada je termin upisa i što sve kandidati trebaju pripremiti za prijavu na odabrano visoko učilište, objašnjava mr. Ivanović: »Prijave za pristupanje razredbenom postupku za upis na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj primaju se za prvi razredbeni rok do 5. srpnja, a razredbeni ispiti su od 6. do 10. srpnja. Uz prijavu treba priložiti domovnicu, a Hrvati koji nisu državljani Republike Hrvatske prilažu dokaz o hrvatskoj narodnosti, zatim rodni list, svjedodžbu o završnom ispitu i svjedodžbe svih četiriju razreda srednje škole te uplatnicu s uplaćenim troškovima razredbenog postupka na ime pristupnika. Pokraj ovih dokumenata kandidati koji su završili srednju školu izvan Hrvatske trebaju još prije upisa podnijeti Zahtjev za priznavanje istovrijednosti stranih školskih svjedodžbi i diploma Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Ovom zahtjevu se također treba priložiti svjedodžba i diploma o završnom ispitu (maturi) u inozemstvu nakon osmog razreda u originalu i kopiji ili ovjerenoj kopiji izvorne isprave kod javnog bilježnika, te potvrda o državljanstvu, kopija domovnice ili rodnog lista ili putovnice«.
AZREDBENI ISPITI: Razredbeni ispiti se uglavnom odvijaju od 5. do 10. srpnja, a natječajem koji se objavljuje u dnevnom tisku utvrđuju se uvjeti i način provođenja razredbenog ispita za akademsku godinu 2004/2005. na svakom visokom učilištu. Za većinu studija razredbeni ispit uključuje pismeni test, koji obično donosi i najviše bodova u ukupnom rezultatu (osim naravno umjetničkih studija).
    Postoje li organizirane pripreme za polaganje razredbenih ispita, kao što je to bilo ranijih godina? »Ranijih je godina, točnije prve dvije godine, Hrvatsko akademsko društvo organiziralo i pripreme za razredbene ispite u Subotici, ali pošto više nije bilo financijske potpore od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa takvih priprema više nema. Kandidatima ipak pomažemo tako što im dajemo informacije o ispitima koje trebaju polagati, pomažemo im i u nabavci literature i primjeraka pismenih ispita (testova) iz prethodnih godina, što im pomaže u pripremi za ispit. Postoji mogućnost odlaska na pripreme u Zagreb, ali to kandidati trebaju sami financirati i takve pripreme stoje otprilike 270 eura. Jedan broj kandidata, koji se odlučio otići na pripreme u Zagreb, odlazi već 18. lipnja«, kaže Ivanović.
ODLAZAK U ZAGREB: »Odlazak u Zagreb ove godine je organiziran. Cijela grupa studenata odlazi 2. srpnja vlakom iz Vinkovaca na razredbeni ispit. U Zagreb stižu u 13 sati, gdje ih čeka Marija Hećimović iz Hrvatske matice iseljenika i stariji studenti s kojima odlaze u Studentski dom. Naime, prigodom posjeta Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dogovoreno je da svi studenti iz Srbije i Crne Gore, koji se žele upisati na neko visoko učilište, tijekom polaganja razredbenih ispita imaju osiguran smještaj u studentskom domu gdje dobivaju i privremene studentske iskaznice, takozvane ‘iksice’. Studentska iskaznica je identifikacijski dokument pomoću kojeg studenti ostvaruju svoja prava, odnosno, dobivaju različite studentske popuste u prehrani te u pojedinim gospodarstvenim i kulturnim institucijama«, pojašnjava Ivanović.
    Kandidati koji odlaze organizirano u Zagreb ne trebaju brinuti niti o prijavi boravišta, jer se spisak studenata s potrebnim podatcima šalje Ministarstvu koje vrši privremenu prijavu boravišta umjesto njih. Ostaje im, dakle, jedino brinuti se kako se što bolje pripremiti za razredbene ispite i preći prag potrebnog znanja, nakon čega im je upis na željeni fakultet zagarantiran.
Upis studenata koji su stekli potrebne uvjete vrši se od 12. do 16. srpnja, a pristupnici se mogu prijaviti na više visokih učilišta. Na jednom predaju originalne dokumente, a na drugima ovjereni prijepis ili ovjerene fotokopije. Pristupnici su dužni priložiti i druge dokumente ako to zahtijevaju pojedina visoka učilišta te ispuniti i posebne uvjete navedene u natječaju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika