Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po po­la mi­li­ju­na za na­klad­ništvo ma­nji­na

Pokrajinski tajnik za kulturu i obrazovanje Zoltan Bunjik uručio je predstavnicima ustanova nakladničke djelatnosti na rumunjskom, rusinskom i slovačkom jeziku rješenja o dodjeli po 500 tisuća dinara kojima Pokrajina želi unaprijediti dalje funkcioniranje NIU »Libertatea«, NIU »Pančevo« i Tiskare »Kultura« u Bačkom Petrovcu.
    Zoltan Bunjik je tom prigodom istaknuo da će od sada, zahvaljujući ovim sredstvima nakladničke kuće na jezicima manjina moći planirati svoje osnovne troškove, dok financijsku pomoć koju su dobile natječajem Pokrajinskog izvršnog vijeća za projekte, iskoriste i za unapređivanje poslovanja.
    »Prigodom izbora za pomoć ovim nakladničkim kućama odlučujući razlog je bio njihov trenutačni položaj, skromna sredstva kojima raspolažu kao i neadekvatni uvjeti poslovanja, što ih čini nekonkurentnim na tržištu«, kazao je Bunjik i istaknuo da ova pomoć Pokrajine nije samo formalnog karaktera, već je izraz stvarne brige za očuvanje kulturnog interesa nacionalnih zajednica na području Vojvodine, ali i način da se ovim poduzećima omogući ravnopravan položaj s ostalim nakladnicima, koji su od posebnog značaja za našu pokrajinu.
    Predstavnici ove tri nakladničke kuće izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost pokrajinskoj administraciji što je izdvojila novac za njih i istaknuli kako se od 2000. godine u ovim ustanovama ulažu veliki napori za unapređivanje i razvoj u nakladničku djelatnost na jezicima manjina i kako će upravo ovaj novac pomoći ostvarivanju njihovih planova

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika