Arhiv tekstova Arhiv tekstova

KRONOLOGIJA od 29. studenoga do 5. prosinca

29. studenoga 1899.
 
Umro je Ambrozije Boza Šarčević, suradnik i gorljivi sljedbenik preporoditelja bunjevačkih i šokačkih Hrvata, biskupa Ivana Antunovića. Po okončanju studija filozofije i prava radi u Zemaljskom saboru Ugarske, županijski je odvjetnik, gradski arhivar. Bio je plodan pisac, leksikograf i prevoditelj. Rođen je 20. ožujka 1820.
 
29. studenoga 1968. 
 
Nakon dvomjesečnog uhodavanja, organizaciono-tehničkih priprema i probnog programa, novoutemeljena subotička informativna kuća – Radio Subotica – započela je emitiranje redovitog, svakodnevnog informativnog, te kulturno-umjetničkog programa u vlastitoj produkciji i uključivanjem u programe Radio Novog Sada.
 
29. studenoga 2007.
 
U Subotici je predstavljena knjiga »Životne priče žena u Vojvodini – Hrvatice, Bunjevke, Šokice« dr. Mirjane Dokmanović, koja je rađena kao projekt udruge »Ženske studije«.
 
30. studenoga 1944.
 
Samo mjesec i pol poslije oslobođenja Subotice započeo je organizirani upis u pučke škole na području grada Subotice.
 
 
30. studenoga 1987.
 
Umro je Ante Jakšić, profesor jezika i književnosti, plodan pisac i kulturni djelatnik. Objavio je dvanaest knjiga pjesama, četiri romana i zbirku pripovjedaka. Surađivao je u više od pedeset listova, časopisa i drugih publikacija, među njima u »Subotičkim novinama«, »Bunjevačkom kolu«, »Klasju naših ravni«, »Subotičkoj Danici«, »Rukoveti« i dr. Rođen je 22. travnja 1912. u Bačkom Bregu.
 
1. prosinca 1687.
 
Franjevački redovnik Bartul Benjović ustrojio je prvu matičnu knjigu krštenih, koja je 1717. prepisana i sačuvana do danas. Prvoga dana prosinca 1687. krštena su tri ženska djeteta: Katarina, od roditelja Ivana Parčetića i Marte Bilogrlić, kum je bio Marko Grubišić. Roditelji Angele bili su Nikola Kubatović i Helena Vuković, kuma Stana Merković. Roditelji Marije bili su Martin Bajić i Kata Miković, a kum Petar Đelmiš. 
 
1. prosinca 2003. 
 
Umro je Geza Kopunović, prvak subotičkog kazališta; glumac, redatelj, autor brojnih humorističnih tekstova, među njima i serijala »Martin i Tona« i drugih dramskih djela. Za trideset i dvije godine ostvario je opus od preko 230 uloga, ponajviše teških i složenih scenskih likova. Bio je počasni građanin Subotice. Rođen je 1. siječnja 1920.
2. prosinca 1917.
 
Rođen je Geza Tikvicki, istaknuti aktivist radničkog pokreta, prvoborac, visoki partijski i državni dužnosnik, dugogodišnji veleposlanik u Mađarskoj. Autor je memoarske knjige »Slike ustanka u Bačkoj«. Umro je 12. ožujka 1998. 
 
2. prosinca 1971.
 
U »Likovnom susretu« je otvorena velika izložba iz opusa subotičkog slikara Gustava Matkovića, vrsnog portretista i pejzažista. 
 
2. prosinca 2001.
 
Umro je Josip Buljovčić, profesor književnosti i jezika, filolog, znanstvenik, čelnik nekoliko prosvjetnih i kulturnih institucija, pisac, autor više udžbenika, te dviju knjiga kritika i eseja. Bio je počasni građanin Subotice. Rođen je 17. siječnja 1932. godine.  
 
3. prosinca 1950.
 
Umro je Mladen Karanović, novinar, kulturni djelatnik i mecena. Početkom 1893. godine pokrenuo je »Subotičke novine«, bunjevačko-šokački list za obće stvari, prosvitu i kulturu, kojega uređuje do 1898. kada je zbog oštrih, antirežimskih stavova bio prinuđen odstupiti, te se »Subotičke novine« gase. Rođen je 21. siječnja 1863. 
 
3. prosinca 1980.
 
Preminuo je sveučilišni profesor, znanstvenik i publicist dr. Ante Šokčić, utemeljitelj Otorinolaringološkog odjela Subotičke bolnice, potom u Novom Sadu i načelnik ORL klinike u Beogradu. Liječničku i naobrazbu znanstvenik stekao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Rođen je u Subotici 15. siječnja 1911.
 
4. prosinca 1941.
 
Rođen je Petar Vukov, pjesnik, prozaist, prevoditelj s mađarskog jezika, urednik književnog časopisa Rukovet (1972.-1983.), knjižničar Gradske knjižnice. Tiskane su mu dvije samostalne zbirke stihova, te zajednička zbirka Vidici vetrova, sa Zvjezdanom Asić i Jenöm Tusakom. Posthumno mu je objavljen kratki roman Atlantis. Umro je 30. listopada 2003.
 
5. prosinca 1982.
 
Ulaskom parnjače na željeznički kolodvor, zborom radnika Željezničkog čvora i drugim prigodnim programima obilježena je 100. obljetnica izgradnje željezničke pruge Budimpešta-Zemun, te dolaska prvog vlaka u Suboticu – na ovoj liniji. Inače, prvi vlak je ovamo stigao na palićki kolodvor iz smjera Segedina 12. rujna 1859. godine, na liniji Oradea-Fiume.
 
5 prosinca 1998. 
 
U Novom Žedniku je otkriveno spomen-obilježje spasiteljima srpskih života za vrijeme II. svjetskog rata, na kojem su uklesana sljedeća imena: Antal Kiš Antika, Stevan Vidaković i Petar Kiš. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika