Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Između ra­di­ka­li­za­ci­je i de­mo­kra­ti­za­ci­je

U drugom krugu predsjedničkih izbora 27. lipnja građani Srbije birat će između radikala Tomislava Nikolića i demokrate Borisa Tadića. Nikolić je u nedjelju nakon objavljivanja rezultata izrazio uvjerenje da će pobijediti svog protukandidata Borisa Tadića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, dok je Tadić izrazio očekivanje da će ga u drugom krugu izbora podržati cijeli demokratski blok, kako bi se spriječila radikalizacija Srbije i osigurala politička stabilnost, ekonomski oporavak i europski put zemlje.
REZULTATI: Prema izvješću Republičke izborne komisije od utorka, predsjednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 30,60 posto, odnosno 926.456 glasova, a predsjednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić 27,37 posto, odnosno 840.812 glasova birača. Iznenađenje ovih izbora bio je kandidat grupe građana Bogoljub Karić koji je na trećem mjestu s osvojenih 553.632 ili 18.18 posto glasova. Najveći poraz na ovim izborima doživio je kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin koji je osvojio tek 404.199 odnosno 13,28 posto glasova.
    Na petom mjestu je kandidat Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić s osvojenih 122.242 ili 4,02 posto glasova, a na šestom je kandidatkinja grupe građana Jelisaveta Karađorđević za koju je glasovalo 61.665, odnosno 2,03 posto birača. Ostalih devet predsjedničkih kandidata osvojilo je manje od jedan posto glasova.
    Prema podacima RIK na ove je izbore izišlo 3.052.662 građana upisanih u birački spisak, odnosno 47,62 posto. Nevažećih glasačkih listića je na ovim izborima u odnosu na prethodne bilo veoma malo – 37.217 ili 1,22 posto.
KOMENTARI I ANALIZE: Rezultati predsjedničkih izbora, prije svega veoma dobar rezultat Tadića, pola milijuna glasova za Karića i težak poraz kandidata vladajuće koalicije Maršićanina, već u nedjelju su otvorili pitanje opstanka Vlade Srbije, političke stabilnosti Srbije i pitanje eventualne podrške u drugom krugu jednom ili drugom kandidatu to jest podrške radikalskoj ili demokratskoj političkoj opciji. Boris Tadić je rekao, kako je ovoj zemlji stabilnost prijeko potrebna i da on nema namjeru ugrožavati rad državnih institucija, već želi zaustaviti daljnju radikalizaciju Srbije. Predsjednički kandidat vladajuće koalicije Dragan Maršićanin izjavio je u nedjelju, da njegov poraz na izborima neće doprinijeti političkoj stabilnosti u zemlji i da se sada otvara i pitanje opstanka Vlade Srbije, dok je šef izbornog štaba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocijenio da bi srpska Vlada trebalo da podnese ostavku poslije »katastrofalnog rezultata« svog predsjedničkog kandidata.
PODRŠKA TADIĆU: Dok je predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izbjegavao da odgovori na pitanja novinara kome će ova stranka dati podršku, predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, predsjednik G17 Plus Miroljub Labus, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić i predsjednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, izjavili su da će u drugom krugu podržati kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, kao što su rekli i predstavnici Socijaldemokratske unije i Otpora, a Bogoljub Karić je svoju podršku uvjetovao i rekao, kako će podržati onog kandidata koji će potpisati da će raditi na realiziranju njegovih političkih ideja

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika