Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pozitivne vibracije koje mame osmijeh

Zagrebački trg i najbliža okolica prošli su se tjedan i pol, točnije od 31. svibnja do 9. lipnja ponovo zašarenili jer je osmi po redu Festival Kraljeva ulice Cest is dbest zavladao ulicama. Od 11 sati prijepodne pa do kasnih noćnih, ponekad čak i jutarnjih sati, na ulicama grada Zagreba vladali su razni zabavljači, performeri, ulična kazališta, grafiteri, umjetnici bilo glazbeni ili likovni i svi oni koji su bili uvjereni da mogu izmamiti smiješak na lica prolaznika. To je zapravo i cilj ove manifestacije koja je 1997. započela veoma skromo, s tek 15-ak izvođača koji su svoje programe predstavljali u jednom jedinom danu.
    Ove godine, u punih deset dana izredalo se oko 500 izvođača, pretežito domaćih, no i ponešto stranih. Ovo šarenilo boja, zabave, glume i mnogočega drugog bilo je postavljeno na sedam najpoznatijih mjesta u gradu, dok su se glavne performance odvijale na Cvijetnom trgu, Jelačić placu i na tzv. špici– kod legendarno poznatog kafića Charlie.
DOGAĐANJA: I dok su se na pozornicama diljem grada izmjenjivali razni glazbeni izvođači, pa čak i amateri i prolaznici, drugu stranu ovog događanja osigurale su mnoge kazališne skupine koje su prolaznike zabavljale svojom neobičnom kostimografijom pa i samim izvedbama. Tako su se po gradu mogle naći Žene-bombe s lažnim eksplozivima oko sebe, dijeleći letke s izmišljenim političkim programima, dok su Žene iz budućnosti hodajući gradom dijelile savjete mladim parovima o njihovoj budućnosti, a Odbjegle nevjeste tj. djevojke odjevene u vjenčanice bježale i skrivale se, nagovarajući prolaznike da im u tome pomognu. U toku ovih 10 dana bile su predstavljene i razne igre. Neke od njih poticale su sudionike na upotrebu kreativnosti i mašte, dok su neke igre bile tu da prisjete odrasle i ozbiljnije prolaznike na to kako su oni provodili mladost. Tu su se tako mogle naći igre poput: Čovječe, ne ljuti se, gumi-gumi, graničar, školica i slične.
RAZNE IGRE: Naravno, uz sva ova događanja, da bi se prolaznici što više pozvali na suradnju i igru, održane su i nagradne igre te neke od već tradicionalnih utrki kao npr. Bebi maraton gdje se bebe od 12 do 22 mjeseci natječu kao velike i to za nagradu Kraš slatkiša, a naši komunalci iz službe čišćenja ulica u svojim trokolicama održali su utrku smetlara. Tu je bila i tradicionalna Usporka tj. natjecanje tko će najsporije biciklom prijeći stazu dugu 7 m bez stajanja, te boćanje na Cvijetnom trgu, za sve one koji se žele okušati u ovom sportu za mirnu ruku i druženje. Košarkaši, koji su željeli pokazati svoje umijeće u košarci na jednom košu, to su mogli također na Cvijetnom trgu, dok su zagrebačke osnovne škole održale natjecanje u brzinskom rolanju. Uz ova bogata događanja, tu su bile i mnoge radionice za djecu, te dječji plesni i manekenski klubovi koji su pokazali što znaju i umiju. A za djecu su tamo svakodnevno bili klaun Ludek i mađioničar Boško, te tete koje bi ih pazile, ako bi roditelji poželjeli prošetati, razgledati ili možda sudjelovati u ponekoj od ponuđenih igara i akcija.
    I nakon punih deset dana, koje čak ni poneka kišica nije obeshrabrila, može se samo zaključiti da je ova akcija svakako ostvarila svoj cilj, jer su se pozitivne vibracije mogle osjetiti, pogotovo na nasmijanim licima prolaznika koji su na kraju samo mogli zaključiti, kako je ovakvo događanje i više nego dobrodošlo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika