Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U zna­ku zna­me­ni­tih hr­vat­skih skla­da­te­lja

Od 21. do 29. svibnja održan je 27. festival hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku. Uz grad Osijek, tradicionalnog domaćina ovih smotri, ove godine tamburaške sastave diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Slovenije i Vojvodine, ugostili su i drugi gradovi: Vukovar, Vinkovci, Belišće, Donji Miholjac, Našice, a po prvi puta jedna koncertna večer održana je i izvan granica Republike Hrvatske, i to u bosanskom kulturnom centru, u Tuzli.
    Ovogodišnji festival održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Republike Hrvatske Vladimira Šeksa i sudjelovalo je 27 tamburaških skupina iz: Osijeka, Samobora, Drniša, Koprivnice, Martinske Vesi, Čakovca, Križevca, Vinkovaca, Starog Petrovog Sela, Rečice, Hruševca Kupljenskog, Zaprešića, Varaždinskih Toplica, Karlovca, Nina, Našica, te TO KUD »Oton Župančić« iz mjesta Artiče u Sloveniji, TO Športsko društvo »Sloboda« iz Tuzle, Tamburaški sastav »Senjo«, HKPD »Napredak« iz Kreševa u BiH, a iz Vojvodine nastupio je Veliki tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« iz Rume.
TAMBURAŠI IZ RUME: Ovogodišnji festival prigoda je bio i za obilježavanje nekoliko značajnih obljetnica znamenitih hrvatskih skladatelja i to: 90 godina od smrti Ivana pl. Zajca (1832.-1914.), 170 godina od rođenja Franje Ksavera Kuhača (1834.-1919.), 110 godina od rođenja dr. Josipa Andrića (1894.-1967.) i 100 godina od rođenja Franje Josipa Šrama (1904.-1947.).
    HKPD »Matija Gubec« iz Rume nastupio je pretposljednje koncertne večeri u dvorani Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Željezničar« u Osijeku. U svom nastupu izveli su najprije »Elegiju o Kolariću« Josipa Andrića, posvećenu znamenitom hrvatskom glazbeniku Paji Kolariću, zatim je u praizvedbi izvedena skladba Josipa Jurce »Proljetno jutro«, a u nastavku su izvedeni još i »Koncertni allegro« Ivana pl. Zajca i skladba Julija Njikoša na stihove Zlatka Crneca »Osijek je duša duše moje« koju je uz tamburaški orkestar otpjevala vokalna solistica Marija Benčić. Za svoj nastup tamburaši iz Rume nagrađeni su Srebrnom plaketom Paje Kolarića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika