Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kraj pri­je počet­ka

Prošloga se petka trebala održati izvanredna sjednica SO Apatin. Predsjedavao je gradonačelnik prof. Milan Dražić, a od 43 vijećnika nazočno je bilo 30. Na dnevnom redu su bile svega dvije točke: usvajanje zapisnika s prethodne sjednice, te prijedlog predsjednika Skupštine Dražića za izbor diplomirane pravnice Zvezdane Zvonar iz Sonte na dužnost tajnice SO Apatin. Od prisutnih vijećnika samo je petero glasovalo za predloženi dnevni red. Vijećnici iz Sonte i ovoga su puta bili podijeljeni. Za ovakav dnevni red glasovala su trojica iz SPS-a, ostali ne. Nije bitno što je predložena kandidatkinja Sonćanka, važniji su stranački interesi. Predsjednik Dražić, skupa sa svojim kolegama, trebao se upitati zbog čega je sazvao ovu sjednicu, a da prethodno nije osigurao bar prolaznost dnevnog reda? Je li olako shvatio trenutačno stanje ili je bio previše siguran u sebe?
    »Zvezdana Zvonar je mlada, stručna, nekompromitirana pravnica, koja bi u sadašnjoj situaciji bila idealno rješenje za dužnost tajnice SO Apatin. Priznajem da nisam razmišljao o osiguravanju glasova za prolaznost dnevnog reda, pouzdajući se u zdrav razum vijećnika. No, ponovno su, po tko zna koji put, prevladale međustranačka netrpeljivost i političke trgovine. Ovo je bila očigledna opstrukcija u stilu – što gore, to bolje. Dio vijećnika je vjerojatno mislio da će sve ovo ići na moju štetu, a u stvari, ide na štetu funkcioniranja Općinske uprave i o njoj ovisnih subjekata. Za sljedeću sjednicu ići ću s istim prijedlogom, čak i po cijenu inicijative za moju smjenu. Predsjednik OO DS-a je izjavio da neće uopće glasovati niti za jednog kandidata za tajnika SO, a vijećnička grupa SPS-a spremna je za razgovor, ali po cijenu velike trgovine, na što ja nikako neću pristati«, kaže o aktualnoj situaciji gradonačelnik Apatina Milan Dražić.
MEĐUSTRANAČKA OPTUŽIVANJA: Prepucavanja i podmetanja nogu na apatinskoj političkoj sceni nastavljaju se. Svaka stranka ima svoju istinu, za sve su krivci »oni drugi«. Socijalisti polako, ali sigurno, izbijaju u prvi plan, a donedavni koalicijski partneri (DOS) gube snagu u međusobnim razračunavanjima. Posljedica toga je trenutačno stanje u Skupštini općine Apatin. Od četvorice čelnika, jedan je smijenjen, dvojica su dala ostavke, jedino predsjednik još uvijek obnaša dužnost, a teško je u ovakvim uvjetima prognozirati do kada će. Maske ubrzano padaju, vijećnici pokazuju svoja prava lica, možda baš u pravo vrijeme: u predvečerje predsjedničkih, a na pragu lokalnih izbora. Igraju se političke igrice, narodski rečeno trguje se, malo se slušaju »direktive odgore«, malo se pokazuje snaga lokalnih moćnika. Sukob neprimjetno tinja još od prošle godine, no, bio je u drugom planu. Glavna tema bila je ogromna količina eura koja se slila u Apatin po prodaji Apatinske pivovare. U sjeni bogatstva nismo baš obraćali pozornost na međusobne prozivke OO DSS-a i OO DS-a na stranicama lokalnog »Glasa komune«, na stranačke preletače, na (još uvijek nedokazane) financijske malverzacije čelnika općinskog Crvenog križa, na kaznene prijave o kojima se javno govorilo, a nikada nisu aktivirane. Sad, kad su se priče o velikim novcima stišale, u prvi plan izbija navedeno. Skupštinska govornica, osobito ako se izravno prenosi sjednica (putem Radio Apatina), rabi se za stranački EPP, na međusobna prepucavanja vijećnika, koja daleko prelaze granicu dobrog ukusa. Dolazi čak i do osobnih vrijeđanja, uz uporabu riječi koje baš i nisu podobne za tisak.
IZNEVJERENA NADANJA: Kad smo glasovali za ove vijećnike, nadali smo se da će im na prvom mjestu biti gospodarstvo, komunalije, školstvo, kultura, sport, da će uskladiti stranačke interese, radeći na dobrobit svih žitelja Općine Apatin. Vrijeme pokazuje da smo, po tko zna koji put, loše procijenili. Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti poduzeća za koja možemo reći da su uspješna, broj neuposlenih je alarmantan, privatizacija, ukoliko izuzmemo Apatinsku pivovaru i Rapid, donijela nam je val štrajkova, nezadovoljstva, prijevara, otpuštanja radnika bez ikakvog socijalnog programa. Nasuprot milijunašima Pivovare, brojčano stanje sirotinje neumitno raste. U SO se donose odluke koje nemaju uporište u važećim zakonima ove države, već inatima vijećnika. Nedavno neizglasavanje Odluke o službenoj uporabi jezika nacionalnih manjina u selima naše Općine bio je očiti primjer vijećničke samovolje. Zabavljeni stranačkim problemima, međustranačkim svađama i pokazivanjem vlastite moći, vijećnici vjerojatno i nisu svjesni stvarnosti. Nadamo se da će ih dolazeći lokalni izbori prizemljiti, da im nećemo dopustiti daljnje iživljavanje na štetu svih nas.    

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika