Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šut­nja – da se za­gr­lja­ji sleg­nu

Nekoliko posljednjih tjedana su se u prvom dijelu svih televizijskih informativnih emisija mogla gledati samo masovna grljenja i ljubljena. Predsjednički kandidati su ljubili sve koji su im bili na dohvat, a u prve su se redove gurali oni koji su to po zadatku morali ili oni kojima je to, budući da »odavno« nije bilo izbora, jako nedostajalo. Oprašile su se i obišle sve štale, zatvorene i otvorene tvrtke, snimljeni svi katanci, šljivici i sve što inače ne vidi političare. Od svih tih obilazaka jedino je jedno kuče već prije izbora osjetilo boljitak. Usvojio ga jedan predsjednički kandidat. Valjda će bar njemu biti bolje.
    Kada je riječ o političarima (vijećnicima) iz redova jedine hrvatske stranke, poslije neslaganja s matičnom »kućom« dvojica su pronašla utočište u novim strankama, čije su centrale u Beogradu. Jedan je ušao u redove Demokratske stranke, a drugi u G17 Plus.
    No, da se ostavimo političara, njihovog finalnog ljubljenja i promjena partijskog dresa. Nastupilo je vrijeme šutnje. Konačno.
    Došlo je vrijeme i da se veći dio muške, a manji dio ženske populacije okrene sporednim stvarima ovoga svijeta. Baš kao u pravo vrijeme počinje nogometna »groznica« s epicentrom u Portugalu. Vjerojatno će ovaj vid zabave baciti u sjenu (bar malo) drugi krug predsjedničkih izbora, što nikome neće smetati, osobito ako u finalu bude »poznatih« ekipa.
    Jedini koji će se zasigurno konkretnije morati distancirati od svih važnih i manje važnih događaja su potencijalni brucoši. Vrijeme je mukotrpnog raspitivanja o željenim studijima i učestalim pripremama za prijemni. Ukoliko dijete bude imalo znanja i sreće ostaje još roditeljima samo jedna sitnica. Osigurati nekoliko stotina eura za upis.
    Neki će svoju skoriju budućnost usmjeriti na sveučilišta u Hrvatskoj. Za sve korisne i prijeko potrebne informacije na raspolaganju im je Hrvatsko nacionalno vijeće.
Poslije toga, za sve će doći vrijeme uživanja u čarima toploga ljeta. Od financijskih mogućnosti ovisit će mjesto »uživanja«, a od političara će nam opet ovisiti predstojeća jesen.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika