Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šum­ski – »Ro­ni­o­ci« / Zvuk Močva­re, 2003.

Jedan od najupornijih i najoriginalnijih hrvatskih alternativnih bendova, koji je nerijetko nazivan i kultnim, objavio je novi, četvrti album, vjerovatno najbolji u njihovoj trinaestogodišnjoj karijeri.
    Šumski je bend koji je uvijek bilo nemoguće žanrovski definirati (prošli su put od eksperimentalnog minimalizma do inovativnih pop pjesama), ali koji uvijek iznenađuje svježinom svojih vibracija. Album »Ronioci« kompaktno je i zrelo djelo nastalo kao vrlo sretan spoj originalne glazbe, zanimljivih aranžmana te odlične produkcije i dizajna. Pokušavajući opisati deset novih pjesama, možemo spomenuti samo neke stilove koji se uz prepoznatljiv »šumski« zvuk provlače kroz album (post rock, new wave, psihodelija, pop, itd.), dok tekstovi pjesama donose intiman, osoban ugođaj, uz neizbježne maštovite igre riječi i asocijacija (vidjeti gore u citatu). Audio osnovicu čine tri klasična rok glazbala. Bubanj donosi tvrd, čvrst i moderniziran ritam s primjesama efikasne dub i rege ritmike, gitara se kreće u rasponu od rasplinutih psihoaktivnih delaya regea i psihodelije, do tipične new wave žustre i mekše isprekidanosti, dok distorzičan i čvrst bas odlično odgovara komuniciranju kroz cijelu glazbu.
    Šumski je nastavio tradicionalnu suradnju na studijskim snimanjima s drugim muzičarima sličnog senzibiliteta, pa tako na albumu gostuju: Hrvoje Nikšić (Kukuriku Street, Tena Novak), Sven Pavlović (Uzrujan, Sumo), Igor Pavlica (Haustor, Jinx, Cul De Sac), Jakša Kriletić (Jinx, Darko Rundek Bend, Ihtis) i Stanko Kovačić (Stampedo, Šo! Mazgoon). Povjerenje je, kao i na prijethodnom albumu »Baba spava«, dato sve popularnijem studiju Kozmo, a produkciju potpisuju Bojan Kotzmuth i sama skupina Šumski. Izuzetan omot (koji se kao i svi dosadašnji albumi sastoji od ilustracija) je djelo dizajnera Darka Kujundžića i jednog od najoriginalnijih hrvatskih likovnih umjetnika Igora Hofbauera, inače zaslužnog i za poznati vizualni identitet zagrebačkog kluba Močvara.
    Ukoliko ste voljni duboko »zaroniti« u kvalitetnu autorsku glazbu, Šumski i njihova ploča »Ronioci« odlično su sredstvo u tome…

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika