Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sa­laši Pa­non­ske rav­ni­ce

Ruža Tumbas rođena je u Subotici 1929. godine. Nakon završenog osnovnog školskog obrazovanja školovanje nastavlja u ženskoj gimnaziji gdje i maturira. Nakon toga radi kao službenica financijske struke. Sada je umirovljenica. Već u srednjoj školi pokazala je svoju ljubav prema slikanju. Iskazuje se kao talentirani crtač. Prvu izložbu imala je 1957. godine, na kojoj izlaže s grupom amatera, članova likovne sekcije poduzeća za izradu šinskih vozila »Bratstvo« iz Subotice, gdje i radila.
    Od 1958. godine bila je član kluba slikara »Veljko Vlahović« u Subotici. Kada je osnovan Likovni odjel u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« 1980. godine postala je njihov član. Tu radi i danas. Do sada je jedan od najplodnijih likovnih stvaralaca u ovom centru.
RAD UMJETNICE: Tokom ovih godina Ruža Tumbas je naslikala bezbroj slika. Do sada je imala 17 samostalnih izložbi, a skupnih, kako je i sama kazala, ne zna im se broj. Zadnju samostalnu izložbu Ruža Tumbas je imala u klubu umirovljenika 17. prosinca 2002. godine. Ovu izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Bela Duranci. Dobila je mnoštvo priznanja i nagrada, a najznačajnija je otkupna nagrada, zlatnik s likom Josipa Broza Tita, koju je dobila na smotri Jugoslovenskog amaterskog stvaralaštva u Kraljevu 1983. godine. Ta organizacija je bila na nivou cijele, sada bivše Savezne Federativne Republike Jugoslavije. Sudjelovali su amateri iz svih republika. U svom umjetničkom stvaranju pauzirala je šest godina, kada joj se rodio drugi sin. Nakon toga se ponovno uključila i sve do danas slika. Radi u više tehnika, no najviše njenih slika – salaša, cvijeća, mrtve prirode i u posljednje vrijeme, vjerskih motiva, može se vidjeti u suhom pastelu. Samostalne izložbe, osim u Subotici, imala je i u: Somboru, Adi, Senti, Molu, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu, Mostaru, Osijeku i Segedinu.
SALAŠ-MOJE OPREDJELJENJE: Ruža Tumbas je slikala mnoštvo raznovrsnih stvari, no kako nam ona priča: »Radila sam sve i svašta i onda mi je bratić rekao da se trebam opredijeliti za nešto po čemu ću biti poznata. Moje opredjeljenje je salaš, u tom sam se pronašla i po tome me mnogi znaju, mada crtam sve osim likova«. Do sada je sudjelovala na svim kolonijama »Bunarić«. Na mnogim knjigama i naslovnim stranama su njene slike. Slika koja je rađena 1972. našla je svoje mjesto na naslovnoj strani knjige, koja je izdata 1997. godine pod naslovom »Narodne umotvorine bačkih Bunjevaca«. Radila je svoje slike i u dobrotvorne svrhe, kao i za izgradnju specijalne škole i doma »Vuk Karadžić« u Somboru. Svoje slike uglavnom prodaje. Ima ih širom cijele Europe, što govori o njenom uspjehu. Ne samo da s ljubavlju slika, nego s ljubavlju i govori o svojim radovima. S ponosom pokazuje svoje salaše. Kroz sva četiri godišnja doba svaki salaš je za sebe posebna priča, koja se može pročitati u oku promatrača, te ih svatko doživljava na poseban način, baš onako kako želi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika