Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Likovna kolonija u sklopu »Dužijance«

U organizaciji Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« 28. svibnja u vestibilu subotičke Gradske kuće otvorena je izložba slika nastalih na prošlogodišnjoj Koloniji »Bunarić«.
    Brojne posjetitelje ove izložbe pozdravio je predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat, ističući kako je VII. saziv Kolonije »Bunarić« bio jedna od dvadeset i pet manifestacija u sklopu prošlogodišnje gradske manifestacije »Dužijanca«, a potom je u ime organizacionog odbora ovogodišnje »Dužijance« pozdravio Belu Ivkovića, predsjednika HKC »Bunjevačko kolo« i Lazu Vojnić Hajduka, predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća.
SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE: »Na prošlogodišnjem sazivu likovne Kolonije ‘Bunarić’ prvoga radnog dana učestvovalo je četrdeset umjetnika, a ostalim danima učestvovalo je trinaest članova našeg Likovnog odjela, kao i dvanaest gostiju iz Mađarske, Republike Hrvatske, distrikta Brčko, Pivnice, Sombora, Srijemske Mitrovice i Slankamena. Od stotinu i devet nastalih likovnih djela na ovoj izložbi predstavljeno je trideset i osam slika prema selekciji, koju je izvršila povjesničar umjetnosti Olga Šram«, rekao je Josip Horvat, nakon čega su se u glazbenom dijelu programa otvaranja izložbe, izvedbom izbora iz baštine klasične glazbene literature, na violinskim instrumentima predstavili Kristina i Franjo Vojnić Hajduk, studenti segedinske Muzičke akademije, a potom je Marija Jaramazović recitirala dio iz poeme »Avaške godine« književnika Milovana Mikovića.
INSPIRACIJA I DOBRA ORGANIZACIJA: Posjetitelje izložbe pozdravio je i Bela Ivković koji je rekao, kako ga je Bunarić od najranijeg djetinjstva asocirao na izvor, a Bunarić kao Marijansko svetište već je duže vremena izvor Gospine milosti, a od nedavno je i nepresušni izvor nadahnuća umjetnika. »Okolica svetišta, južna obala jezera Palić, salaš domaćina Kolonije Paje Đuraševića i sve što okružuje Bunarić kao slikarski motivi inspirira slikare, a dobra organizacija Hrvatskog kulturnog centra ‘Bunjevačko kolo’ kao glavnog nositelja svih manifestacija ‘Dužijance’ i iznimno zalaganje domaćina Paje Đuraševića, bez obzira na teška vremena u kojima je ova Kolonija počela raditi, doprinijeli su da jednogodišnje okupljanje slikara postane izazov kojemu mnogi ne mogu odoljeti. Kolonija ‘Bunarić’ po tradiciji se održava u drugoj polovici kolovoza i prema programu i ove godine će bit u sklopu ‘Dužijance’. Radovi nastali na Koloniji ostaju u Hrvatskom kulturnom centru ‘Bunjevačko kolo’ koje već posjeduje bogatu zbirku. U ime našeg Centra zahvaljujem se svim slikarima«, rekao je Bela Ivković, dok je Grgo Kujundžić, predsjednik organizacionog odbora »Dužijanca 2004« najavio, kako će se i ove godine osmi saziv Kolonije »Bunarić« održati u sklopu planiranih dvadeset i šest manifestacija »Dužijance« od 19. do 22. kolovoza.
    Izložba likovnih radova s Kolonije »Bunarić« bit će otvorena do 7. lipnja svakog radnog dana od 10 do 12 i od 16 do 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika