Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smijeha djeci

U organizaciji Predškolske ustanove »Naša radost« od 26. do 28. svibnja održana je smotra dječjeg stvaralaštva pod nazivom »Klincijada«. Ove godine moto Klincijade je »Smijeha djeci«. U srijedu 26. svibnja otvorena je izložba likovnih radova djece P.U. »Naša radost«, na sceni Jadran, gdje je održana i ova manifestacija. Izložbu je otvorila kostimografkinja dječjeg kazališta Erika Janović. Najboljima zahvalnicu je uručio ravnatelj P.U. »Naša radost« Jašo Šimić.
    Ovogodišnju »Klincijadu« otvorio je gradonačelnik Subotice Géza Kucsera, koji je u svom obraćanju prisutnima rekao, kako je ovo svijet gdje je sve lijepo, bez svađe i politike. »Bilo bi dobro da tu budu prisutni i odrasli političari, te da se nauče, kako se na pošten i iskren način može stvoriti nešto lijepo« spomenuo je gradonačelnik Subotice.
PRVI PUTA KAO UČESNICI: Iako je ovo osamnaesta Klincijada po redu, katoličko-hrvatski vrtić »Marija Petković« je po prvi puta sudjelovao na ovoj smotri dječjeg stvaralaštva. Naime, vrtić je otvoren prije tri godine, no od rujna 2003. ovaj vrtić potpada pod P. U. »Naša radost«. Na taj način vrtiću je pružena mogućnost da sudjeluje na Klincijadi 2004. Pokraj zbora P. U. »Naša radost« iz vrtića »Šumice« na otvaranju Klincijade nastupio je zbor i orkestar vrtića »Marija Petković«. Toga dana za djecu su odgajatelji ove ustanove priredili predstavu pod nazivom »Bredski muzičari«. Istog dana vrtić je nastupio s koreodramom »Pepeljuga« i sa spletom Bunjevačkih narodnih igara. U petak je ponovljen isti program. Orkestar i zbor je pripremila odgajateljica Marina Pijuković, koreodramu je s djecom uradila odgajateljica Dijana Milodanović, a folklor je s djecom uvježbala odgajateljica Dajana Šimić. U svim pripremama su pomogle odgajateljice s. Iva Bagarić i Emina Kujundžić. Kao i uvijek djeca sve pripreme proživljavaju u iščekivanju nastupa.
RADOST IŠČEKIVANJA: O tome kako su tekle pripreme za ovu manifestaciju, odgajateljica Marina je rekla: »Radosni smo što smo mogli sudjelovati na ovoj smotri. Prvi puta smo bili na Klincijadi i ne samo da je drago djeci, nego i nama odraslima. Za ovu Klincijadu odabrali smo tri oblasti s kojima smo se predstavili, a to su: glazba, dramatizacija i folklor. Djeca su bila oduševljena i uživala su u pripremama. Što se tiče glazbe, u zboru su sudjelovala sva djeca iz našeg vrtića, a u orkestru su svirala starija djeca koja imaju predispozicije za glazbu« rekla je odgajateljica Marina. S djecom koja su svirala u orkestru prvo je rađeno individualno, a tek onda su napravili orkestar. U koreodrami »Pepeljuga«, kako nam je rekla odgajateljica Dijana, sudjelovala su djeca starije i najstarije skupine. Svatko je dobio ulogu koju je želio. Kostime i scenografiju su sami izrađivali, tako da su djeca pokraj pokreta i glume morala voditi brigu i oko scene. Djeca su uživala u pripremi scenografije. Splet Bunjevačkih narodnih igara su izvela najmlađa djeca. Kako nam priča odgajateljica Dajana, djeca su rado vježbala korake, a najviše su uživala u noš-nji. Naime, malu nošnju je dosta teško naći, pa je nošnju posudio HKC »Bunjevačko kolo« i obitelj Pijuković. Iako su oni još mali, za njih je to bio veliki izazov. Rijetko kada djeca imaju prigodu da budu u nošnji, te im je to već bilo nešto predivno. Pokraj Vrtića »Marija Petković« na Klincijadi su sudjelovali i drugi vrtići Predškolske ustanove »Naša radost«. Pokraj mnoštva veselih i nasmijanih mališana salu su popunili, kako prijatelji iz drugih vrtića, tako i roditelji i odrasla publika. Iako je moto, kako je već spomenuto »Smijeha djeci«, i odrasli su se mogli iskreno nasmijati i bar na kratko zaboraviti na svoju svakodnevicu. Klincijada je napunila osamnaesti rođendan, a mališani se mijenjaju iz godine u godinu. Djeca koja su sudjelovala na prvoj Klincijadi, sada su već odrasli ljudi koji su možda baš ove godine na sceni gledali svoje mališane. Bila je to još jedna vesela i radosna Klincijada 2004.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika