Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fizikalna rehabilitacija oboljelih od moždanog udara i multipleks skleroze

U okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, Gerontološki centar Subotica, zajedno s Domom umirovljenika iz Osijeka, kao partnerskom ustanovom, započeo je od 1. studenoga 2012. godine reliziranje projekta pod nazivom »Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata oboljelih od cerebrovaskularnog inzulta i multiple skleroze«. 
Pojekt je završen koncem prošle godine nabavom opreme i formiranjem tog Centra, koji pruža pomoć i podršku oboljelima od moždanog udara i multiple skleroze, bolesti koje su na ovim prostorima izuzetno prisutne. Donator medicinske opreme u vrijednosti od 1.768.000 dinara je Europska unija, u okviru projekta objavljen je i Priručnik za prevenciju i kvalitetniji život oboljelih od ovih bolesti, kao i Studija procjene rizika nastanka cerebrovaskularnog inzulta, funkconalne neovisnosti oboljelih od te bolesti i kvalitete života osoba oboljelih od multiple skleroze Sjevernobačkog okruga, a medicinsko i stručno osoblje koje je angažirano na tretmanu oboljelih u Subotici i Osijeku, izmijenili su svoja iskustva glede rehabilitacijskih tretmana pacijenata. Medicinska oprema je donirana i RRC-u koji se nalazi u osiječkom Domu umirovljenika. 
 
Izuzetno prisutne bolesti
 
»Celebrovaskularni inzult, poznatiji kao moždani udar ili kap, je oštećenje mozga do kojega dolazi zbog poremećaja opskrbe krvlju tog dijela mozga iz različitih razloga, a čija je posljedica oduzetost jedne polovice tijela. Poznat je već stoljećima, prvenstveno zbog velike učestalosti, različitih uzroka, neizvjesnog ishoda i invalidnosti, koja je njegova posljedica. Ta bolest je jedna od vodećih uzroka smrti, kako na području Hrvatske, tako i u Srbiji, te u svijetu. Predstavlja veliki zdravstveni i socio-ekonomski problem, zbog troškova liječenja, fizikalne rehabilitacije i same invalidnosti. Osobe koje su preživjele moždani udar su najčešće trajno radno onesposobljenje i ovise o tuđoj njezi i pomoći«, kaže Suzana Csajkás, glavna fizioterapeutkinja u ovome Centru, a naglašava i kako je multipla skleroza također oboljenje koje je iznimno prisutno u ovim područjima.
»Osobe koje su oboljele susreću se s brojnim problemima, kako glede otkrivanja i liječenja, tako i u aktivnostima svakodnevnog života. Multipla skleroza je predstavnik demijelinizirajućih bolesti središnjega živčanog sustava. Kada je određeni dio mijelinskoga omotača ‘upaljen’ ili oštećen, prenošenje impulsa kroz neurone je poremećeno, usporeno ili isprekidano, zbog čega poruke iz mozga dolaze na ‘cilj’ sa zakašnjenjem, greškama, ili ih uopće nema. Prisutni simptomi su nemogućnost održavanja ravnoteže, bol i umor, mišićna slabost, grčevi, trnci, ukočenost, poremećaji mokrenja i seksualnih funkcija, drhtanje, poteškoće u koordinaciji udova, zaboravnost, depresija, poremećaji vida, nerazgovjetan govor«, kaže Suzana Csajkás i naglašava kako je rehabilitacija ta koja spaja ove dvije bolesti, jer u oba slučaja bitno je što prije početi s fizikalnim i kineziterapijskim tretmanom.
 
Od ambulante do Regionalnog rehabilitacijskog centra
 
Poznato je kako je jedan od znakova koji ukazuju na bolju budućnost starih osoba i mogućnost provođenja medicinske rehabilitacije, jer je od posebnog značaja osposobiti staru ili hendikepiranu osobu za obavljanje aktivnosti vezanih za svakodnevne životne potrebe, a stručnim radom postiže se i da pacijenti nauče što bolje funkcionirati sa svojim fizičkim ograničenjima. Ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju subotičkog Gerontološkog centra, za čije je formiranje zaslužno Pokrajinsko tajništvo za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, počela je s radom početkom 2006. godine.
»Rezultati rada imaju mjerljiv uspjeh s velikim brojem korisnika usluga rehabilitacije. Od postojanja ove ambulante raste zainteresiranost za usluge rehabilitacije iz godine u godinu. Broj liječničkih pregleda specijalista za fizikalnu medicinu i rahabilitaciju iznosio je 640 u 2006. godini, dok je taj broj pregleda u 2012. bio 1.646, a primjerice u 2010. broj pruženih usluga terapije je iznosio 16.786. Ambulanta pruža terapeutske vježbe, kompletnu elektroterapiju, terapije laserom i ultrazvukom, magnoterapiju, te terapiju bioptron lampom, masažu i parafinoterapiju«, kaže Suzana Csajkás i ističe kako je ova ambulanta apliciranjem na natječajima osiguravala uvođenje novih oblika i proširenje već postojećih tretmana, a tako je i u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije omogućen osnutak Regionalnog rehabilitacionog centra. 
 
Cilj rehabilitacije
 
U ambulanti za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju subotičkog Gerontološkog centra primjenjivali su se svi oblici elektroterapije, magnetna, laser i ultrazvučna terapija, te termoterapija, kineziterapija i vakuum terapija, kao i klasična švedska masaža.
»U okviru IPA programa Europska unija je donirala nabavu raznih rekvizita za terapeutske vježbe, aparat za elektroterapiju, aparat za elektrostimulaciju, aparat za terapiju magnetnim poljem, aparat za laseroterapiju, bioptron lampu za liječenje rana od ležanja, kao i Schlingov krevet za terapeutske vježbe«, kaže Suzana Csajkás i naglašava kako je ovaj projekt bitan zbog toga što obuhvaća osobe s invaliditetom, te obitelji oboljelih, ali i medicinsko i ostalo stručno osoblje koje je angažirano na tretmanu oboljelih, te na koncu razgovora ukazuje na cilj rehabilitacije.
»Od velikog je značaja osposobiti staru ili hendikepiranu osobu za obavljanje aktivnosti vezanih za svakodnevne potrebe. Cilj neurorehabilitacije kod bolesnika s neuromuskularnim bolestima je postizanje što veće razine funkcionalne osposobljenosti, održavanje i produžavanje funkcionalne naovisnosti i samostalnosti pokreta, sprečavanje nastanka deformiteta i provođenje potpune integracije bolesnika u društvo. Rehabilitacione tretmane pružamo i građanima koji nisu korisnici smještaja u Gerontološkom centru. Za stanare Gerontološkog centra tretmani su besplatni, umirovljenici koji su članovi naših Klubova umirovljenika plaćaju 1/3 cijene, a ostali građani punu cijenu usluga. Cijena jedne terapije se kreće od 200 do 500 dinara, a obično se pacijentu prepiše 10 terapija« 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika