Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro­iz­vod­nja piv­skog ječma po eu­rop­skim stan­dar­di­ma

NOVA GRADIŠKA – U Novoj Gradiški 26. svibnja održani su tradicionalni »Dani polja pivarskog ječma«, gdje su pokraj naučno-istraživačkih kuća, predstavnika pivarske industrije i proizvođača ječma u Republici Hrvatskoj sudjelovali i proizvođači ječma i predstavnici nekoliko poljoprivrednih zadruga iz Vojvodine te predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.
Tijekom ove manifestacije vođeni su razgovori o perspektivama proizvodnje pivskog ječma i u Vojvodini za poznatog kupca – vodeću europsku kompaniju u ovoj oblasti Boortmalt grupu iz Boortmeerbeeka u Belgiji. Boortmalt je danas ne samo jedan od europskih vodećih proizvođača i izvoznika pivarskog ječma, nego, također, investira u proizvodnju slada na novim rastućim tržištima poput jugo-istočne Europe.
    Prva zemlja iz ove regije, gdje je Boortmalt 1996. godine odlučio investirati u proizvodnju slada i pivskog ječma, bila je Hrvatska. Kupovinom stare tvornice slada u Novoj Gradiški Slavonija-Slad kapaciteta 18.000 tona te gradnjom potpuno nove tvornice trostruko većeg kapaciteta (55.000 tona godišnje) tvrtka »Slavonija slad« zauzima vodeće mjesto u regiji. Potpuno opskrbljuje potrebe za pivskim sladom u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH te je sve više prisutna i na tržištu Srbije. Norme visokog kvaliteta i zdravstvene sigurnosti uvijek su imale primarno mjesto u poslovnoj politici Boortmalt grupe. Kako bi se ispunile navedene norme, kompanija investira u sjemenarstvo i razvoj tehnologije pivskog ječma, kao svugdje tako i kroz tvrtku PP kompleks u Novoj Gradiški koju je kupila Boortmalt grupa. Ova tvrtka je u kompleksu tvornice »Slavonija slad«, koja je ove godine prvi puta zasijala oko 1000 hektara pivskog ječma na prostoru Vojvodine.
    O perspektivi daljeg ulaganja i zainteresiranosti za zajedničku proizvodnju na prostoru Vojvodine s ovdašnjim poljodjelcima razgovarali smo s dipl. agronomom Petrom Kuntićem, koji je već pune dvije godine uključen u akciju da se Boortmalt dovede upravo na prostor sjeverne Bačke i da se pomogne ovdašnjim proizvođačima da uz pšenicu, kukuruz, suncokret dobiju i četvrtu kulturu, koja bi zauzimala znatnije površine u ataru.
    »Velika je čast za određenu regiju u jugoistočnoj Europi dolazak ovako poznate kompanije, stoga se radujemo da su prvi kontakti napravljeni upravo s poljoprivrednim zadrugama na prostoru općina Subotica i Sombor. Očekujemo da će već ove jeseni znatne površine ječma biti zasijane za poznatog kupca iz grupe Boortmalt. Velika je to šansa za ovdašnje poljoprivredne proizvođače da se aktivno uključe u ovladavanje europskim standardima proizvodnje. U čitavoj organizaciji proizvodnje pivskog ječma po europskim standardima najvažnija je kvaliteta isporučenog ječma (pokraj postotka vlage i primjesa veoma je važan parametar i postotak dušika, te ne bi smio biti veći u zrnu u momentu otkupa od 11,5 posto). Ako se udovolji ovim parametrima, isplata cjelokupne isporučene količine ječma od strane kompanije je u cijelosti do 15-20 kolovoza, osim toga Boormalt učestvuje u zajedničkoj proizvodnji davanjem odabranih sorti sjemena pivskog ječma te umjetnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilju. Znači, u čitavom poslu oko proizvodnje ječma najmanje je upitan novac. Novca ima, ali se i od potencijalnih budućih proizvođača očekuje da podignu razinu tehnologije proizvodnje koja uz standardnu tehnologiju podrazumijeva i obvezno ispitivanje zemljišta. Nadamo se da će uvažavajući obostrane interese proizvodnja pivarskog ječma krenuti ove jeseni na većim površinama.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika