Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

O žetvi i otkupu pšenice

U ponedjeljak je u organizaciji Kluba 100 P Plus i Udruge poljoprivrednika Subotice održan sastanak na kojemu su, među ostalima, sudjelovali pokrajinski tajnik za poljoprivredu Igor Kurjački, potpredsjednik Skupštine općine Subotica Lazar Baraković, član Izvršnog odbora zadužen za poljoprivredu Mirko Ostrogonac, generalni direktor Znanstvenog instituta za ratarstvo i povrćarstvo prof. dr. Miroslav Malešević i ravnatelj Zavoda za strne žitarice dr. Srbislav Denčić.
    Tema sastanka je bila žetva i otkup pšenice, registracija poljoprivrednih gospodarstava, carine na uvoz poljoprivrednih strojeva i druga aktualna pitanja. Na sastanku je zauzet stav da se proces utvrđivanja kvalitete pšenice, preuzimanje i isplata moraju pojednostaviti i ubrzati.
    Ovi stavovi će koncem tjedna biti priopćeni na tribini »Agrar u politici Vlade« koja se održava u Kaću, a na kojoj će sudjelovati ministri poljoprivrede i financija u Vladi Republike Srbije, dr. Ivana Dulić Marković, odnosno Mlađan Dinkić.

Udruženje za povraćaj imovine

Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine na teritoriju subotičke općine s okolicom svake srijede i petka prima zainteresirane stranke u uredu br. 12 na drugom katu Otvorenog sveučilišta. Radno vrijeme je oba dana od 9 do 12 i od 17 do 19 sati.Njemačko izaslanstvo u Subotici

Tijekom četverodnevnog posjeta Vojvodini njemačko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Heribertom Rehom, ministrom unutarnjih poslova Pokrajine Badem-Virtemberg boravilo je 27. svibnja u Subotici.
    Dan ranije, 26. svibnja, izaslanstvo je u Njemačkom kulturnom centru primilo rukovodstvo Njemačkog narodnog saveza. Poslije večere s gradonačelnikom Gezom Kučerom izaslanstvo je sutradan obišlo znamenitosti u centru Subotice a u Gradskoj kući ih je primio gradonačelnik sa suradnicima.
    Njemačko izaslanstvo u čijem sastavu je bio i Hans Supric, predsjednik Saveznog udruženja Podunavskih Nijemaca i Eugen Krist, rukovodilac Kulturne fondacije Podunavskih Nijemaca je izrazilo zadovoljstvo s postignutim rezultatima u sferi gospodarstva i o mjeri zaštite prava manjina u ovoj regiji.

Svjetski dan zaštite životne sredine

Stručna suradnica za ekologiju u subotičkoj Općini Gordana Gavrilović najavila je na brifingu dvodnevni program obilježavanja 5. lipnja, svjetskog dana zaštite životne sredine.
    Danas će se u organizaciji JP »Palić-Ludaš« u Maloj gostioni održati savjetovanje od 10 do 18 sati na temu »Očuvanje i zaštita peščarskih područja – Subotičke peščare«.
    U subotu će biti organizirano predstavljanje četiri projekta: »Subotica zna što je kompostiranje«, »Subotica bez ambrozije«, United Games i »Hranimo se pravilno«.
    Program će u 10 sati na Sunčanom satu otvoriti gradonačelnik Géza Kucsera, poslije čega će kod Plave fontane članovi Udruge »Mladi i igra« odigrati kazališnu predstavu na temu kompostiranja, a potom će djeca iz škole »Žarko Zrenjanin« ispred Gradske knjižnice prikazati selektiranje otpada i pripremu organskog otpada za »bure« za kompostiranje.
    Na kraju Korzoa će učenici Politehničke škole dijeliti savjete o postupcima dobivanja komposta i programu »Subotica bez ambrozije«.
    S početkom u 11 sati ispred Plave fontane bit će organizirana ekološka igraonica, a kod Zelene fontane će od 10.15 do 13 sati biti organizirano upoznavanje s načelima pravilne ishrane i degustacija bio-proizvoda članova Udruge TERRA’S, predstavljanje projekta u svezi s alergijskim zdravstvenim problemima i načinima uništavanja ambrozije, te predstavljanje aktivnosti školskih ekoloških sekcija i nevladinih organizacija u području zaštite životne sredine.

Sastanak predstavnika mjesnih zajednica

Predsjednik Izvršnog odbora árpád Papp pozvao je predstavnike mjesnih zajednica na zajednički sastanak s čelnicima lokalne samouprave koji će se održati 10. lipnja s početkom u 17 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Kako je rekao, cilj sastanka je upoznati se s problemima mjesnih zajednica i utvrditi pravac aktivnosti koje se prioritetno trebaju provoditi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika