Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Les Me­ni­e­urs Pro­ljet­no zi­mo­va­nje

Iako nisam skijaš, i zimski ugođaj bih uvijek radije zamijenio za ljetnu žegu, poziv prijatelja Snežane i Josipa (subotičkog Kluzoa) da im se pridružim u ovogodišnjem zimovanju, skupa sa svojom suprugom Katicom, jednostavno nisam mogao iz nekoliko razloga odbiti. Razlog broj 1: Destinacija: Les Menieurs, Francuska, jedna od najatraktivnijih snježnih europskih oaza, skijaški resort u čijoj neposrednoj okolici se nalaze olimpijski Albertville, Chamonix, Val Thorens. Razlog broj 2: Izuzetno društvo. Razlog broj 3: Izuzetno povoljna izvansezonska cijena aranžmana. 
Subotica – Frankfurt – Geneva – Les Menieurs: Posebnu čar ovog nezaboravnog zimovanja predstavljala je prava cestovna avantura putovanja iz ravne nizinske Subotice do konačnog odredišta visoko u Alpama. U jedanaest dana, koje smo proveli na putovanju i zimovanju, prevalili smo gotovo 4.500 kilometara na unaprijed zacrtanoj relaciji. Prva odrednica i posjet prijateljima koji žive u Njemačkoj bio je Frankfurt, u kojem smo se zadržali dva dana. Odmorni i svježi zaputili smo se trećeg dana, put Geneve, švicarskog bisera koji leži na istoimenom jezeru. Nakon kratkog predaha utrošenog na razgledanje jedne od švicarskih »metropola«, produžili smo za Francusku, prolazeći kroz glasoviti tunel ispod Mont Blanca (11,6 km). Jedina neprijatna stvar na ovakvom predivnom putovanju su za naše financijske pojmove preskupe putarine kojih smo se naplaćali tijekom cijelog puta. Ali, to je cijena europskog ugođaja…
Les Menieurs: Smještaj u Les Menieursu obuhvatao je apartmane u neposrednoj blizini ski staza, koje su povezane u nevjerojatni kompaktni sklop od 600 km gotovo beskonačnih laganih, srednjih i teških padina. S obzirom kako su Snežana i Josip izuzetni skijaši (posebice Snežana – omiljene discipline su joj slalom i veleslalom), dok smo moja Katica i ja izuzetni simpatizeri skijanja, ali bez realne želje za prelaskom u njihov razred, dnevni planovi su nam se bitno razilazili. Zajedno bismo doručkovali, popili prvu kavu i onda bi se oni zaputili na staze, a nas dvoje u razgledavanje okolice. Les Menieurs, u kojem se nalazila naša »baza«, leži na 1850 m nadmorske visine, Saint Martin (1350 m), dok se primjerice Val Thorens, na čijim se stazama voze utke Svjetskog kupa, nalazi na već ozbiljnijih 2350 m. Obilazeći Chamonix, jedno od najmondenskijih svjetskih zimovališta, za koje ovog puta nismo bili financijski »spremni«, uživali smo u pogledu na najviši europski vrh Mont Blanc, koji se iznad starog kontinenta izdiže na čitavih 4807 m nadmorske visine. U danima kada se nisu skijali, Snežana i Josip bi nam se pridružili u neskijaškim aktivnostima razgledavanja prirodnih ljepota, kojih u ovom krajoliku ima bezbroj. Kada bi premor od hodanja na razrijeđenom planinskom zraku signalizirao vrijeme za odmor, osvježavali smo se u kafićima i restoranima kojih, posve logično za turističku meku, ima i previše. Evo kraćeg pregleda europskog cjenika: Čaj i kava oko 3 eura, točeno pivo pola litre 5 eura, sokovi i bezalkoholna pića oko 4 eura, pizza između 7-10 eura. U odnosu na naše relacije i cijene koje polagano postaju sve europskije, a spram mjesta na kojem smo konzumirali navedene artikle, moglo bi se slobodno reći da i nije pretjerano skupo, koliko smo polazeći na put, zamišljali. 
Les Menieurs – Cannes – Monte Carlo – San Remo – Trieste:
Na povratku u našu staru i dobru nizinu i njen najsjeverniji grad, posve normalno promijenili smo maršrutu i zaputili se mediteranskom putanjom kroz filmski Cannes, mondenski Monte Carlo, festivalski San Remo i na koncu, u spomen na stara dobra vremena, švercerski Trieste. Kako je ovo zimovanje bilo u povoljnom terminu izvan zimske sezone, a proljeće je već uveliko hvatalo zalet, silaskom sa visokogorja na razinu mora, ljetna garderoba trenutačno je zamijenila tešku zimsku opremu. Proljetno zimovanje smo tako, kako i dolikuje, završili u kratkim rukavima.      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika