Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Djeca su ukras svijeta

Tavankut je u nedjelju 23. svibnja bio po deveti puta domaćin dječje smotre folklora. Ovaj festival nosi naziv »Djeca su ukras svijeta«. Da je to doista tako, dokazalo je 300 sudionika ove smotre koji su pružili publici radost smijeha, veselja i dječje iskrenosti. 
Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« je organizator ovog festivala. Kako nam je rekao koreograf Ivica Dulić, smotra se organizira još od 1996. godine u cilju afirmiranja djece i mladih. 
RADOST NAJMLAĐIH: Iz svih društava na nastupima uglavnom sudjeluju reprezentativne grupe, te djeca koja marljivo rade i vježbaju i nemaju gdje da pokažu svoje znanje. Bila je to jedna od vodećih ideja za organiziranje ove smotre. Na smotri su sudjelovala djeca iz osnovnih škola, a i manja, priča nam Ivica Dulić. Iako je za 17 sati bio predviđen svečani mimohod kroz selo, ovoga puta to nije ostvareno jer vremenski uvjeti to nisu dozvolili. U 18 sati ovogodišnji festival otvorio je zamjenik predsjednika HKPD »Matija Gubec« Ladislav Suknović.  »U Tavankutu je svako proljeće radosnije i ljepše uz radost dječjeg osmijeha«, kazao je Ladislav Suknović. 
Iako su organizatori pozvali čelnike subotičke općine i hrvatskih zajednica na koncert, uzvanici se nisu pojavili. »Uz Hrvatska kulturno-umjetnička društva želimo uključiti i KUD-ove drugih nacionalnosti«, rekao je Ivica Dulić.
LJEPOTA RAZLIČITOSTI: Na festivalu se moglo vidjeti bogatstvo nošnje i običaja. No, nijedan festival folklora ne bi mogao proći bez pratnje tamburaša. Tako da pokraj bogatstva zlatoveza, dukata, svile, šlinga, prisutni su mogli uživati i u glazbi. Ove godine na festivalu je sudjelovalo sedam folklornih društava: Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« ogranak iz Starog Žednika, Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« iz Sonte, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Krančević« iz Bačkog Brega, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Tomislav« Iz Golubinaca, Omladinsko kulturno-umjetničko društvo »Mladost« iz Subotice i kao domaćini Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta.
    Ovaj festival odiše ljubavlju i radošću djece. Na kraju svim sudionicima točnije svakom društvu, zamjenik predsjednika Ladislav Suknović dodijelio je zahvalnicu. Gosti i domaćini su se razišli u nadi da će se i dogodine naći na jubilarnom Desetom festivalu dječjeg folklora. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika