Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pri­pre­ma za ve­li­ki ju­bi­lej 
 
Izaslanstvo Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora, koje će činiti predsjednik Društva Šima Raič, pročelnica Dramskog odjela Marija Šeremešić i pročelnik Folklornog odjela Antun Knežević boravit će na Braču od 28. do 30. svibnja. Posjet je organiziran u okviru odluke o projektu koji se priprema radi proslave jubileja od 130 godina rođenja Vladimira Nazora. Ova proslava se očekuje u 2006. godini, kada će se susresti sva društva koja nose naziv »Vladimir Nazor«. 
 
 
Li­kov­na ko­lo­ni­ja »LI­KAR 2004.« 
u Osi­je­ku
 
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika amatera »LIKAR« iz Osijeka je po treći put organiziralo koloniju »LIKAR«. Kolonija je održana u subotu 24. svibnja na kojoj su sudjelovali i članovi Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Kao predstavnici iz Subotice sudjelovali su predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat, te članovi odjela: Geza Verebeš, Cilika Dulić Kasiba i Ružica Milutinović. Na koloniji je sudjelovalo oko 70 likovnih umjetnika iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine. Bilo je i riječi oko održavanja narednih kolonija te međusobne suradnje ovih umjetnika. 
 
No­vi broj »Zvo­ni­ka«
 
Treće nedjelje ovoga mjeseca izišao je novi broj katoličkog lista »Zvonik«, za mjesec svibanj. Da je pred nama veliki blagdan »Duhovi« govori i sama naslovna strana ovog broja. Iz najnovijeg broja »Zvonika« izdvajamo ustaljene rubrike kao što su »Riječ urednika«, u kojoj vlč. Andrija Anišić među ostalim bilježi kako samo radosna, ‘raspjevana crkva’ može biti privlačna, zatim »Meditacija« koju piše vlč. Marko Forgić, te intervju s dr. Andrejom Napiórkowskim, a čitatelji mogu pročitati i kako su vjernici u svojim župama dočekali radost Uskrsa, kao i o mnogobrojnim događanjima diljem Vojvodine. Mladi donose izviješće sa susreta Hrvatske katoličke mladeži u Šibeniku, kao i o tome kako je proslavljen dan mladih u Baču. Sjemeništarci donose izvješća o događanjima oko njih. U stalnoj rubrici »Upoznajmo bibliju«, dr. Tadej Vojnović piše o temi »Izak prima obećanje od Boga«. Kao i uvijek, i u ovom broju postoje stranice za najmlađe čitatelje. Na stranicama za mlade možete pročitati mnoštvo zanimljivosti. U novom »Zvoniku« o ekumenizmu piše vlč. Jakob Pfeifer, a možete čitati i o osobnim iskustvima vjernika. Povijesni kutak u ovom broju donosi temu »Crkva otaca karmelićana u Somboru od 1904., do 2004. godine«, o čemu piše mons. Stjepan Beretić. »Trebaju li nam pučke pobožnosti« je naziv teme o kojoj piše mr. Andrija Kopilović. Vjerujemo kako će novi broj »Zvonika« zainteresirati mnoge čitatelje, te ga preporučamo i Vama. 
 
Iz­ložba li­kov­nih ra­do­va 
s ko­lo­ni­je »Bu­na­rić 2003.«
 
Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« organizira izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji »Bunarić 2003.«. Izložba će bit otvorena 28. svibnja u 19 sati u vestibilu Gradske kuće, a zainteresirani mogu pogledati likovne radove do 17. lipnja, kada se izložba zatvara.
Pre­da­va­nje o Strossmayeru
 
Prof. dr. Stanislav Marijanović s Filozofskog fakulteta u Osijeku održat će predavanje o Josipu Juraju Strossmayeru (1815. -1905.) u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« 2. lipnja s početkom u 19 sati.
 
Pre­mi­nuo književ­nik Du­brav­ko Hor­va­tić
 
U Zagrebu je 20. svibnja preminuo hrvatski književnik Dubravko Horvatić (Zagreb, 1939.). Horvatić je završio klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a 1962., diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Bio je jedan od utemeljitelja i prvi voditelj Galerije Studentskog centra (1963. -1964.), tajnik Društva književnika Hrvatske (1965.), te urednik nekoliko listova i časopisa (»Modra lasta«, »Telegram«, »Hrvatski tjednik«). Od 1972., do 1990. godine, u razdoblju u kojemu je bio prešućivan, proganjan i zabranjivan, djelovao je kao profesionalni književnik. Godine 1990., ponovno se zapošljava kao urednik u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, odakle 1995., odlazi u mirovinu. Od 1995., do 1998. godine bio je glavni i odgovorni urednik »Hrvatskog slova«, tjednika za kulturu. Dubravko Horvatić objavio je više od pedeset pjesničkih zbirki, te proznih knjiga.               
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika