Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­sta­vak su­rad­nje hr­vat­skih kul­tur­nih udru­ga

U subotu 29. listopada članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice boravili u su Bajmoku, gdje su na Bešlićevu salašu održali jesensku likovnu koloniju. Ova kolonija predstavlja nastavak suradnje između spomenutog Centra i Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Bajmok« iz Bajmoka. Nakon što su »likovnjaci« proljetos održali  sličnu jednodnevnu koloniju u Bajmoku odlučeno je da se susret ponovi i u jesen, što je i učinjeno.
    Prije početka rada kolonije, članovi Likovnog odjela su na čelu s predsjednikom Josipom Horvatom posjetili grob nedavno preminulog predsjednika HKUD »Bajmok« Petra Skenderovića, gdje su ovom prilikom položili i cvijeće.
    Ispred HKUD »Bajmok« goste su na koloniji primili aktualna predsjednica Društva Snežana Kopilović i dopredsjednik Marko Rožumberski. Prema riječima Josipa Horvata, na koloniji je sudjelovalo 18 slikara, koji su oduprijeli prohladnom vremenu i stvarali slike inspirirane pejsažima bajmočke ravnice i salaša. »Zadovoljni smo što se ostvario dogovor s prve naše kolonije u Bajmoku, te smo došli ponovno i imali priliku boraviti u izuzetnom ambijentu Bešlićeva salaša«, kazao je Horvat. On je istaknuo kako je cilj kolonije pokraj druženja i suradnje, promoviranje Likovnog odjela i poticanje rada tamošnjih likovnih talenata te u okviru toga najavio novi posjet Bajmoku na proljeće.
    Na kraju je u znak zahvale domaćinima uručeno nekoliko slika, jedna s posvetom »Bunjevačkog kola« te nekoliko nastalih upravo tijekom jesenskog dana provedenog u Bajmoku.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika