Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjećanje na đako­vačkog sje­me­nićtar­ca

U subotu, 29. listopada, u vjeronaučnoj dvorani župnog doma u Vajskoj, održana je promocija knjige »Matija Pavličić, hrvatski sveti Alojzije«, autora Vinka Juzbašića iz Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.
    Bošnjaci su mjesto u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a sa Vajskom i Plavnom su spojeni povijesnim vezama. Naime, posljednje obitavalište Šokaca koji su danas napučeni u ova dva sela na lijevoj obali Dunava bili su upravo Bošnjaci.
    O životu i dijelu Matije Pavličića, đakovačkog sjemeništarca, koji je umro u dvadesetoj godini života, govorili su autor knjige Vinko Juzbašić i župnik iz Bošnjaka vlč. Vladimir Mikrut. Gosti na promociji bili su pomoćni biskup đakovački msg. Đuro Hranić i đakovački sjemeništarac, rodom Vaištanac, Dragan Muharem. Bilo je nazočno i cjelokupno članstvo HKUPD »Dukat«, na čelu s predsjednikom Pavlom Pejčićem i Josipom Dumendžićem Meštrom, te veći broj vjernika, tako da je vjeronaučna dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
    Organizator promocije vaištanski župnik vlč. Josip Kujundžić sretan je zbog ovako lijepa odziva. »Raduje me da je naša dvorana bila ovako lijepo popunjena. Gosti su to zaslužili, priuštili su nam jednu nezaboravnu večer. U Bošnjacima je prošla godina bila proglašena godinom Matije Pavličića, a sretan sam da smo i mi u Vajskoj dali doprinos sjećanju na čovjeka, čija su dijela nadživjela njegov kratki životni vijek i uvela ga u svijet besmrtnih.« – kaže za »Hrvatsku riječ« vlč. Kujundžić.

Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika