Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Godišnji koncert Folklornog odjela
HKC »Bunjevačko kolo«

Godišnji koncert Folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo« održat će se 5. i 6. studenog u velikoj dvorani Centra. Koncerti oba dana počinju u 19 i 30 sati, a karte po cijeni od 200 dinara mogu se nabaviti u prostorijama Centra. Na koncertu će nastupiti i tamburaški ansambl »Prava stvar« iz Zagreba.

Premijera predstave »Daleko nam salaš«

Nakon »Ča Grginih huncutarija«, Dramska sekcija HKUD »Ljutovo« iz Ljutova je za ovu godinu pripremila još jednu premijeru. Riječ je o predstavi »Daleko nam salaš«, čiji je autor teksta Lazo Pančić, a koju je režirao Nandor Klinocki. Premijera ove predstave je u subotu 5. studenoga u Domu kulture u Ljutovu. Ista predstava će sutradan, u nedjelju 6. studenoga, biti igrana i u Domu kulture u Tavankutu. Karte se po cijeni od 50 dinara mogu kupiti prije početka predstave u spomenutim domovima kulture.

Filmu »Ta divna splitska noć«
posebno priznanje u Montpellieru

Film »Ta divna splitska noć« scenarista i redatelja Arsena Antona Ostojića dobio je posebno priznanje ocjenjivačkog suda na 27. festivalu mediteranskog filma, održanom u francuskome gradu Montpellieru od 21. do 30. listopada.
    To je već 17. domaće ili međunarodno priznanje filmu koji će predstavljati hrvatsku kinematografiju na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.
    U sljedećih nekoliko mjeseci isto će ostvarenje, nastalo u produkciji Alka filma, sudjelovati u službenim programima američkih filmskih festivala u St. Louisu, Queens New Yorku i Palm Springsu.
    Inače, nagradu »Zlatna Antigona« u Montpelliereu dobio je film Gorana Paskaljevića »San zimske noći« (Srbija i Crna Gora), a nagradu kritike i publike »Go West« Ahmeda Imamovića (Bosna i Hercegovina i Hrvatska).

Proslava povodom 35. godina rada
rumskog Radio »Srijema«

Prošlog četvrtka, 27. listopada u Kulturnom centru u Rumi održana je svečana akademija povodom 35 godina uspješnog postojanja i rada Radio Srijem-a iz Rume. Cijela je akademija i izravno prenošena na valovima ove radio radio postaje.
    Pokraj službenog dijela, priređen je i prigodan glazbeni dio programa na kome su pokraj Gradskog tamburaškog orkestra »Branko Radičević«, Gradskog mješovitog zbora i Tamburaškog orkestra Perice Petrovića nastupili i članovi Velikog tamburaškog orkestra HKPD »Matija Gubec« koji su izveli tri skladbe o Rumi: »Moj kićeni Srijem«, »Rumo ljepotice« i »Stara vremena«.
N. J.

Dodijeljena književna nagrada »Gjalski«

Ovogodišnja književna nagrada »Ksaver Šandor Gjalski« dodijeljena je 29. listopada u Zaboku Luku Paljetku za roman »Skroviti vrt«. »Skroviti vrt« imaginarna je dnevnička biografija dubrovačke plemkinje Cvjete Zuzorić, kazao je Tito Bilopavlović, predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu »Gjalskog«, koje je jednoglasno odlučilo da ova prestižna književna nagrada za prozno djelo u Hrvatskoj pripadne akademiku Paljetku.
    Zahvaljujući na nagradi, Paljetak je naglasio kako je »Skroviti vrt« njegov prozni prvijenac na kojemu je radio punih devet godina.
    Nagrada »Gjalski« sastoji se od plakete s likom Ksavera Šandora Gjalskog, povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuju je Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture i Grad Zabok.
    Književna nagrada »K. S. Gjalski« ustanovljena je 1979. na 125. obljetnicu rođenja slavnog pisca, rođenog Zabočanina. Tada je odlučeno da će se nagrada dodjeljivati svake druge godine za neobjavljeno prozno djelo, a od 1985. »Gjalski« postaje godišnja književna nagrada, koja je jesenas dodijeljena po 23. puta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika