Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

JE­STE LI ZNA­LI?

DA JE ŽIRAFA SKORO NIJEMA?

Čim pomislite na žirafu, vjerojatno se sjetite njenog dugačkog vrata. Postoji i druga zanimljiva osobina ove životinje – ona je skoro sasvim nijema. Ženke ponekad muču kao i mladunci kada su gladni što liči na mukanje mladog teleta. Sam žirafin grkljan u kojem su smještene glasne žice potpuno je nerazvijen i zato nemaju glasa.

ZAŠTO PSI ZAKOPAVAJU KOSTI?

Može se pretpostaviti da u davna vremena čovjek nije dovoljno hranio psa. Stoga je nagon za samoodržanjem primoravao psa da kosti zakopa, ostavljajući ih kao hranu za kasnije. Lajanje je svakako naslijeđena navika iz vremena kada su psi zavijali lutajući u čoporima, kao što vukovi danas čine.

DA OVCAMA SVAKE GODINE RASTE VUNA?

Vuna raste ovci kao što nama raste kosa i služi joj kao zaštita od hladnoće. Svake godine, obično u proljeće, kada nastupaju topliji dani, one se vode na šišanje što je poznato kao striža ovaca. Tada se ostriže sva vuna. Ona je obično puna trnja, čičaka i prirodne masne materije. Posle se vuna čisti, grebe, pročešljava i zatim ispreda u niti. Vuneni konac, tako dobiven, upotrebljava se za pletenje odjeće ili tkanje.

KOLIKO DALEKO SE PTICE SELE?

Odlazak i dolazak ptica označava kraj jedne i početak druge sezone. Neke ptice odlaze na veoma daleki put, i do 4000 kilometara. Arktička lasta putuje dvadeset sedmica i prevali 2000 kilometara do odredišta. Nijedna ptica ne kreće na put istoga dana svake godine, ali zato lastavice iz Kalifornije uvijek polaze na put 23. listopada, a vraćaju se 19. ožujka.

Priredio: Zoltan Sič

Uređuje: Ivana Petrekanić Sič

 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika