Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz ma­le Ve­li­ke u ve­li­ku Ki­nu

Svojevremeno je Aleksandar Kopunović bio prvi nogometaš s vojvođanskih i subotičkih prostora koji je probio barijeru i zaigrao u Hrvatskoj, točnije u Kamen Ingradu, prvoligaškoj momčadi iz Velike pokraj Slavonske Požege. Posao nogometnog profesionalca odveo ga je tijekom proteklog ljeta tisućama kilometara daleko od rodne Subotice u redove Guang Zhoua iz istoimenog grada na jugu Kine.
4Postali ste prvi Subotičanin koji je probio nogometnu barijeru u Hrvatskoj, a sada ste svoje nogometno ime upisali kao prvi koji je zaigrao na kineskim travnjacima. Kako je uopće došlo do ovog transfera na Daleki Istok i o kakvoj se momčadi i gradu radi?
Posredstvom svog menadžera potpisao sam za kineskog prvoligaša Guang Zhou, faktički momčad druge kineske lige, jer je iznad tzv. Superliga, iz istoimenog grada na jugu Kine u kojemu živi približno 10 milijuna stanovnika. Za približnu geografsku orijentaciju ovaj grad se nalazi pola sata avionom ili dva sata vlakom od Hong Konga.
4Pojasnite nam sustav natjecanja u kojemu ste igrali proteklu polusezonu.
Obzirom da sam u Kinu i Guang Zhou stigao u drugom dijelu prvenstvene sezone, uspio sam odigrati 10 od 14 susreta koji su na programu u polusezoni. Uspio sam postići 7 pogodaka uz 3 asistencije i prema vrlo strogim kineskim profesionalnim nogometnim kriterijima, a prema izjavama nadležnih osoba, mislim da sam zadovoljio. Na koncu smo uspjeli osvojiti 4. mjesto, ali smo se do zadnjih kola borili za jedno od prva dva mjesta koje vodu u viši rang, kinesku Superligu.
4Kako biste usporedili snagu kineskog i hrvatskog ligaškog nogometa?
Teško je točno ustvrditi pravu paralelu između ove dvije lige, a približno bi bilo kada bih rekao da postoji stanovita jednakost momčadi iz vrha Druge hrvatske lige sa snagom momčadi iz kineske prve lige. Mogu reći da je način treniranja gotovo jednak kao u Hrvatskoj, i ovisno o potrebi trenira se jednom ili dva puta na dan, uz obvezni prijateljski susret tijekom tjedna.
4Na kojem ste mjestu igrali i u kojoj formaciji je igrala vaša kineska momčad?
Za razliku od Kamen Ingrada gdje sam igrao na mjestu polušpice, u Guang Zhou sam igrao na mjestu čiste špice, dok je momčad igrala u tzv. liniji (sustav 4-4-2). Uz mene je igrao još jedan stranac, Bjelorus, jer po pravilima ovog ranga natjecanja je dozvoljeno prisustvo dva internacionalna igrača.
4Gdje ste sve igrali u Kini?
Prva kineska liga obuhvaća momčadi koje se nalaze u velikom teritorijalnom radijusu i udaljenosti, po cijeloj Kini, pa se dešavalo da na određeni susret putujemo i do 5 sati zrakoplovom. Igrao sam, recimo, u Shangaju, Shen Zenu, Xiemenu i još nekim manjim kineskim gradovima, koji su najširoj javnosti posve nepoznati.
4Koliko ste se uspjeli upoznati s ne nogometnom stranom Kine, njezinom kulturom, gastronomijom?
Živio sam u poslovnom dijelu grada, u stanu koji se nalazi u jednoj velikoj poslovnoj zgradi i kad god nisam bio zauzet nogometnim obvezama nastojao sam se što više upoznati s kineskim načinom života i bogatim kulturnim nasljeđem ove najmnogoljudnije zemlje svijeta. Što se hrane tiče, iskreno govoreći više sam preferirao europsku od kineske kuhinje. Ipak, probao sam neke od kineskih specijaliteta.
4Kako izgleda jedan klasičan obrok?
Na primjer prvo se služi voće (lubenica), potom određeni voćni jogurt, malo juhe, riža na bezbroj načina i na koncu, vrlo malo mesa sa raznovrsnim, specifičnim začinima i sosovima egzotičnih okusa.
4Hoće li budućnost pred vama biti u kineskom predznaku?
Nadam se da sam u potpunosti opravdao svoj polusezonski ugovor, sada sam na odmoru u Subotici, a glede nogometne budućnosti, je li to Kina ili neka nova destinacija, vidjet ćemo. Život nogometnog profesionalca određuje najbolja ponuda. Osobno sada je na prvom mjestu moja obitelj, supruga Sanja i sin Vanja kojemu je dvadeset mjeseci.                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika