Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šam­pa­njac uljepšava blag­da­ne

U blagdanskom ozračju, kada ovaj tekst budete čitali, glava će vam, zasigurno, biti ispunjena brojnim prednovogodišnjim nedoumicama glede mjesta na kojem ćete proslaviti ulazak u novo ljeto ili pak nužne nabavke potrepština za doček u kućnoj atmosferi. Negdje će biti, ovisno od cijene vrednovane luksuzne ponude, bogatija trpeza, negdje, pak nažalost, skromnija blagdanska večera, ali će jedna stvar, u svakom slučaju, biti zajednička na stolu, gotovo svih, koji drže do svečanijeg obilježavanja Nove godine.
    Svatko tko i malo drži do želje tradicionalnog pozdrava prvim minutama nadolazeće 2004. godine, imat će u ruci čašu šampanjca s kojim će se prvo »kucnuti« s voljenom osobom. Hoće li to biti preskupi, skupi, srednji ili najjeftiniji pjenušac ovisi od mnogo toga…
ŠAMPANJAC: Prije svega se mora razlučiti jedna, većini, nepoznata činjenica u svezi samog naziva šampanjca i okolnosti kako nije svako pjenušavo vino (pjenušac) samim time i šampanjac. Brand šampanjca mogu ponijeti samo i isključivo pjenušava vina proizvedena na ekskluzivnom području francuske pokrajine Champagne (po kojoj je i dobio naziv) koja se nalazi oko 150 km udaljenosti od Pariza. Na ovom, za svijet pjenušavih vina, prestižnom lokalitetu nalaze se basnoslovno vrijedni vinogradi iz čijih se brižno uzgojenih sorti grožđa pinot noira, pinot meuniera i chardonnaya tzv. drugom fermentacijom dobiva najcjenjenije »vino s mjehurićima«. Godišnje se ovdje »napuni« približno 200 milijuna skupocjenih boca za koje se »otimaju« bogate uvoznice poput SAD, Velike Britanije, Japana i drugih, čiji nacionalni dohodak dozvoljava svom pučanstvu da, u ponoć 31. prosinca, »lansiraju« plutane pampure (zatvarače) iz »papreno« skupih 0,75 litarskih boca najčešće zelenkaste boje. Ukoliko vas ikada put nanese u Champagnu, nikako nemojte propustiti obići gradove Reims, Ay ili Eperne, možda vam se posreći da nabavite koju bocu »pjenušavog tekućeg blaga«.
PJENUŠAC: Sva ostala pjenušava vina fermentirana iz vinograda diljem vinskog planeta nose skupni naziv pjenušac i zbog svoje uskraćenosti za glasoviti brand (zaštićeni znak) imaju »limitirani« statusni simbol. No, to nikako ne znači da su, zbog nedostatka ulaznice za svijet »snobovštine«, ova pjenušava vina manje vrijedna od favoriziranih francuskih konkurenata. Dapače, često se puta, zahvaljujući marketinškim čarobnjacima, potrošačkom sljepilu i povodljivosti za magijom propagandnih trikova, kvalitetna vina mogu naći po povoljnijim cijenama. Što je sreća za poklonike dobrog pjenušca iz zemalja, čiji se nacionalni dohodak nalazi u »podrumu« svjetske rang liste.
DOM PERIGNON I OSTALI: Svakako najpoznatiji i kultni šampanjac je, bez premca, Dom Perignon, a njihovu astronomsku cijenu, uz neosporni kvalitet grožđanog nektara, podiže i flaširanje u ručno izrađene boce. Ali ekskluzivnost većini nedostupne cijene, čini ga upravo privlačnim svima koji se nastoje izdvojiti u jet-set trendovske odrednice svog humanog egzistiranja. Stotine dolara, ili čak i koja tisuća za samo jednu bocu od nepunog litra, nisu nikakav problem kada je obveza uživanja u pitanju.
    Možda će netko u našem okruženju i ispiti na Silvestrovo čašu ili dvije nekog skupocjenog šampanjca ili pjenušca, ali će se brojna većina zadovoljiti mjehurićima najobičnijeg industrijski fermentiranog domaćeg pjenušavog vina. Njegov slatkasti okus, uz malo obvezatnog »ulaska u nos«, izmamit će prvi osmijeh u Novoj godini koja će zakoračiti s prvim siječnjom na naše kalendare. »Živjeli«!!!
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika