Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

^ESTIT­KE IZ SU­SJED­STVA
Dobili smo čestitke iz Srbije, ali ne bih nikoga izdvajao. Bilo je pozitivnih reakcija i sigurno je da nas se Srbi ne trebaju bojati. HDZ je usmjeren k budućnosti, a ta budućnost znači dobru suradnju i zajedničku perspektivu u ujedinjenoj Europi… Na srpskim je biračima da odluče tko će voditi zemlju, ali sigurno da ideje velike Srbije više ne prolaze i želim vjerovati da je to prošlost. Zaista bih volio da okrenemo novu stranicu u našim odnosima. Osobno nemam nikakvih bojazni, ni straha. Dr. Ivo Sanader, mandatar nove vlade RH, »Danas«, 17. prosinca 2003.

 

ZA IZ­MI­RE­NJE SU­SJE­DA
Hrvatska mora urediti odnose sa Slovenijom jer je to u interesu obiju država i možda će se s novom hrvatskom vladom moći postići više nego s prijašnjom. Očekujem i nadam se da će naša vlada tome dati inicijativu, pokušati naći novi jezik i riješiti probleme koji su preostali. Janez Drnovšek, predsjednik Slovenije, mariborska »Večer«, 13. prosinca 2003.

 

SVJET­SKA
O^EKI­VA­NJA
Svijet jedva čeka pobjedu srpskih radikala. Aleksandar Vučić, glavni tajnik SRS-a, »Dnevnik«, 14. prosinca 2003.

 

NI­TI LI­JE­VO, NI­TI DE­SNO
Naša je Crkva duboko svjesna da ni za jedno društvo ne može biti dobar ni lijevi ni desni ekstremizam, ali isto je tako svjesna da nisu objektivne sve procjene kao kad se, na primjer, naravni i svakom narodu svojstveni patriotizam ili rodoljublje proglašava ekstremnim desničarenjem. Hrvatska, želi li stvarni prosperitet, ne bi smjela skretati ni politički ni ideološki bilo lijevo bilo desno, već sazrijevati u stvarnoj demokraciji, slobodi, toleranciji i u unutarnjem dijalogu, a vlasti, koje god bile, to bi morale omogućiti i jamčiti. »Glas Koncila«, 14. prosinca 2003.

 

S VE­ZOM I BEZ VE­ZE
Danas je sve moguće. Kao što sam bio izbornik reprezentacije Libanona, zašto ne i Jugoslavije? Kao što sam odbio ponudu Nogometnog saveza Hrvatske, mogao sam i prihvatiti ponudu Saveza Srbije i Crne Gore. Pa nije selekcija Srbije i Crne Gore nekakva bez veze. Josip Skoblar, nekadašnja zlatna kopačka »France-Footbala«, »NIN«, 11. prosinca 2003.

 

NE­ZA­BO­RA­VLJE­NE PRI­JET­NJE
Za nas Mađare dvojno državljanstvo znači isto što i za Srbe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: to je jedna veza s matičnom državom, elementarno ljudsko pravo, koje se primjenjuje u Europi. Zato mi Mađari tražimo to državljanstvo. Zašto baš sada? Prvenstveno je i vizni režim utjecao na to, odnosno, ulazak Mađarske u EU, ali i zbog psihološke veze s matičnom državom. Ne želimo se mi odavde iseliti, niti utjecati tamo na izbor narodnih zastupnika – to je jedna psihološka, moralna veza, i jedna sigurnost u svakodnevnom životu. Ističem sigurnost zato što je u proteklih deset godina bilo dovoljno prijetnji: samo da spomenem Šešeljeve prijetnje sa skupštinske govornice da će nama Mađarima pripremiti samo po jedan sendvič za seobu, jer se trebamo blizu seliti. Ne plašimo se prijetnji, ali ima nešto u tim prijetnjama što svakodnevni život čini nesigurnim. Mi ovdje želimo živjeti zajedno. József Kasza, predsjednik SVM-a, »Somborske novine«, 12. prosinca 2003.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika