Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjine su za civiliziranu državu

U organizaciji Vojvođanskog centra za ljudska prava iz Novog Sada a pod pokroviteljstvom Fonda za otvoreno društvo u subotu 22. maja 2004. godine, na Otvorenom sveučilištu u Subotici, održan je okrugli sto pod nazivom »Postlistopadska Srbija i poštovanje standarda za zaštitu nacionalnih manjina«. 
Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija i udruženja mađarske i hrvatske nacionalne manjine, predstavnici mađarskih političkih partija, te ugledni stručnjaci iz oblasti međunarodnih institucija te renomirani pravni eksperti.
Nadia Skenderović Ćuk šef kancelarije Vijeća Europe, govorila je o mehanizmima i mogućnostima zaštite manjinskih prava na europskom nivou.
Oliver Schmidt predstavnik visokog komesara o nacionalnim manjinama pri OEBS-u i Carolina Harvey predstavnica Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHCR) govorili su o problemima koje su uočili u SCG a tiču se prvenstveno trgovine ljudima, te aktivnosti koje su spomenute organizacije preduzele u slučaju Batajnica (gdje je pronađeno 900 leševa) u cilju istrage a u suradnji sa ministarstvom unutarnjih poslova, kako bi se ovaj zločin rasvijetlio te vinovnici izveli pred lice pravde. Poseban osvrt na izborni sistem i izborna pravila kao i manjkavosti izbornog zakonodavstva izložila je Marijana Pajvančić, profesorica Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Ona je tom prilikom istaknula da u iščekivanju pokrajinskih izbora ulazimo sa vrlo lošim zakonodavstvom koji može dovesti do vrlo neočekivanih promjena, također je istakla probleme koji će se pojaviti u vezi glasovanja dijaspore a skopčani su sa ažurnošću biračkih spiskova. 
O bujanju nacionalizma kao negativne pojave i o odnosu individualnih i kolektivnih prava u svjetlu nacionalnih manjina, govorio je Stanko Pihler profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, ističući da su glavni problemi manjinskih grupa svedeni na tri osnovna postulata, odnosa prema matičnoj većini te postojanje opasnosti da bude zloupotrebljena od iste, odnos prema većinskom narodu, koji često nastoji asimilirati istu skupinu, i konačno odnos prema drugoj manjini, a tu se prvenstveno misli na odnos male manjine prema većoj, dodao je profesor Pihler, zaključujući da se koncept nacionalne države ne može premostiti ali se ista može civilizirati.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika