Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najspornija komunalna poduzeća

Iako je na dnevnom redu bio veliki broj tema i vodila se oštra i iscrpna rasprava, vijećnici Skupštine općine u ponedjeljak su vijećanje završili za nepuna tri sata. Svakako najaktivniji vijećnik Mirko Bajić predložio je odmah na početku da se pred skupštinom nađe i prijedlog da se izvan snage stavi odluka o ukidanju parovoda u tri mjesne zajednice, koju je skupština prije izvjesnog vremena donijela. Taj prijedlog je odbijen, kao i zahtjev da se pred skupštinom raspravlja o stanju u Subotičkoj toplani.
Skupština je usvojila izvješće o završnom računu općinskog proračuna u prošloj godini koji je iznosio milijardu i 332 milijuna dinara. Tijekom rasprave Mirko Bajić je pitao što je sa sredstvima iz stambenog fonda, jesu li natječaji za stambene kredite okončani i po kojim kriterijima se određuje tko može biti općinski kadar. Vijećnik Bela Tonković je odgovorio da općina ima tri stambena fonda i svi poštuju zakonske odredbe. 
Najvišu pozornost vijećnika privukli su izvješća o radu javnih komunalnih poduzeća u prošloj godini. Rasprava o radu dvanaest javnih komunalnih poduzeća je bila objedinjena, a najviše su se spominjala tri poduzeća. Gradska ministrica za komunalije Maria Sólya uglavnom je zadovoljna radom komunalaca, a jedino je primjedbe imala na poduzeće »Dimničar«. Njihov propust je kako je istaknula to što Općini nisu dostavili tražene podatke o poslovanju.
Mirko Bajić je pokazao dokumenta kojima je tvrdio da je »Dimnjičar« odgovarao na zahtjeve osnivača i tražio da se ne usvoje izvješća o radu Zavoda za urbanizam i Toplane.
Zanimljivo je da su dva općinska savjeta imala oprečne stavove o radu Dimnjičara. Savjet za urbanizam je odbacio izvješće, dok ga je Savjet za proračun i financije podržao. U ime savjeta za proračun vijećnik Mihálj Secsei je rekao da je ovo poduzeće po završnom računu pozitivno poslovalo, i da su učinci dobri.
Ni ovi argumenti nisu bili dovoljni i izvješće o radu Dimnjičara je odbijeno, uz radni zaključak koji je predložio Izvršni odbor. Od Dimnjičara se u roku od tjedan dana traži dopuna izvješća s podacima o broju dimnjaka, visini naplaćenih prihoda gdje se ne obavlja objedinjena naplata a tražen je i popis naseljenih mjesta u kojima se ne vrše usluge.
Skupština je razmatrala i ovogodišnje programe rada Javnih komunalnih poduzeća. Svi su dobili prijelaznu ocjenu, osim Dimnjičara, iako ovo poduzeće po tom programu radi već pet mjeseci. Vijećnici Skupštine općine su odlučili da Subotica kao općina pristupi euro-regiji Dunav-Kireš-Moriš–Tisa. 
Sljedeća sjednica Skupštine općine je danas i očekuje se da će jednom zasjedanju prisustvovati i predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika