Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Ris« Au­gu­sti­na Ju­ri­ge
U prodaji se pojavila nova fotomonografija žetelačkih radova »Ris« čiji je autor Augustin Juriga. Na fotografijama su predstavljeni događaji s »Dužijance«, završne svečanosti nakon žetve. Uz brojne fotografije s takmičenja risara, fotomonografija sadrži i snimke starih mašina koje su se nekada koristile za rad u poljodjelstvu uz brojne scene dešavanja tijekom tipičnog narodnog običaja bunjevačkih Hrvata »Dužijance«. Fotografije su propraćene kratkim pričama Zlatka Romića koje izražavaju specifikum života, rada i kulture bunjevačkih Hrtvata. Fotomonografija je objavljena uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Skupštine općine Subotica.


Mi­ni fe­sti­val su­bo­ti~kih or­ke­sta­ra
Pod nazivom »Nova muzika za Novu godinu« bit će održan mini festival subotičkih orkestara 23. prosinca na komornoj sceni subotičkog Narodnog kazališta. Festival počinje u 16 sati, a ulaz je besplatan. Nastupit će sljedeći orkestri: Čuvari tradicije, Ethnokor, Robert Gyivanovics i njegova grupa, Hagyomanyorzok, Paniks, Szokos i Earth Wheel Sky Band. Mini festival organizira Skupština općine Subotica, a planira se objavljivanje snimaka s koncerta na kompakt disku i DVD-u kako bi se skrenula pažnja na postojeću world music i etno glazbenu scenu.

Iz­lo`ba u Ga­le­ri­ji Vin­ko Per~i}
Mladi stvaraoci Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« organiziraju izložbu slika u ponedjeljak, 22. prosinca s početkom u 17 sati. Izložba će biti postavljena dva tjedna.

Iz­lo`ba bo`i}nih ko­la~a
U vestibilu subotičke Gradske kuće otvorena je 16. prosinca izložba božićnih kolača. Izložbu je organizirao etnografski odjel katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. Pročelnik etnografskog odjela Grgo Kujundžić pozdravio je uvažene goste, gradonačelnika Gezu Kucseru, predsjednika IO Skupštine općine Subotica Arpad Pappa i člana IO zaduženu za kulturu i informiranje Ildiku Lovas. Potom je katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem č. sestre Mirjam Pandžić otpjevao dvije božićne pjesme »O Betleheme grade slavni« i »Radujte se anđeli«, a Ksenija Šarčević je recitirala pjesmu Alekse Kokića »Moji se dive božanskom čedu«. Mr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Predsjedništva instituta »Ivan Antunović« govorio je o jedinstvenom fenomenu božićnih kolača. »To je fenomen koji živi u našim obiteljima, a na Badnje veče se događa i kult i kultura. Božićni kolač je izražaj kulta i kao predmet kulta, božićnjak je simbol vjere i štovanja, jer Krist se otelovljuje u kruhu. Također, na Badnje veče se manifestira i kultura stola, kao i sobe gdje se obitelj sastaje. Kultura življenja treba postati kult da bi se svetkovalo, a stol i božićni kolač simboli su zajedništva. Naši stari su dobro znali što je kultura življenja«, rekao je mr. Kopilović. Alojzije Stantić poznavalac etnologije bunjevačkih Hrvata govorio je o teološkoj i etnološkoj vrijednosti božićnih kolača, dok je Ildiko Lovas poželjela posjetiteljima izložbe čestit Božić. Sedma izložba božićnih kolača otvorena je do 23. prosinca i može se pogledati od 10 do 19 sati.

Ob­ja­vljen »Hr­vat­ski po­vi­je­sni atlas«
U Zagrebu su jučer predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i glavni urednik Atlasa Europe Mladen Klemenčić svečano prezentirali najsvježije izdanje Leksikografskoga zavoda »Miroslav Krleža«, koje je ujedno prvi povijesni atlas u nakladničkom programu Zavoda, knjigu »Hrvatski povijesni atlas«. Povijesni atlas ima 338 stranica, a sadržaj je podijeljen u pet sadržajnih cjelina: kronološki-prapovijest, srednji vijek, novi vijek, suvremeno doba i dinamika prostora. Atlas je u cjelosti priređen u Leksikografskom zavodu, a otisnut u Grafičkom zavodu Hrvatske. Potpisuju ga priređivači-povjesničar Krešimir Regan i kartograf Tomislav Kaniški.

Sed­mi me|una­rod­ni bi­je­na­le ilu­stra­ci­je u Be­o­gra­du
U Beogradu je navečer 11. prosinca svečano otvoren Sedmi međunarodni bijenale ilustracije. Na manifestaciji je izloženo 1067 radova 2027 autora iz domicilne nam države te autora-ilustratora iz Hrvatske, Brazila, Španjolske, Rumunjske, Nizozemske, Njemačke i SAD.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika