Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Na fešti partnerskog grada Segedina
 
Gradonačelnik Géza Kucsera je izvijestio novinare da je 21. svibnja izaslanstvo SO Subotica prisustvovalo svečanoj sjednici partnerskog grada Segedina, a u okviru obilježavanja njegovog Dana grada. 
Subotica je sudjelovala na raznim manifestacijama tijekom trodnevnih svečanosti, imala je zapažen šator na tradicionalnom vašaru na mostu čiji je domaćin bilo JP »Palić Ludoš«, a omladinska ekipa Subotice je bila pobjednik prvog nogometnog turnira partnerskih gradova Segedina na kojem su igrale ekipe Darmštata iz Njemačke, Nice iz Francuske, Turkua iz Finske, Pule iz Hrvatske, Rahoa iz Ukrajine, Kotora iz Crne Gore i Temišvara, odnosno Marošvašarhelja iz Rumunjske. Subotica je u finalu pobijedila ekipu domaćina susreta.
 
Lav teško ozlijedio učenika 
iz Novog Bečeja 
 
U subotu poslije podne, između 16 i 17 sati u Zoološkom vrtu na Paliću dogodio se incident u kom je teško ozlijeđen dvanaestogodišnji učenik iz Novog Bečeja Ratko Milanković, učenik osnovne škole »Darko Grožđanski«. 
Direktor ZOO vrta Mirko Šinkovič je tim povodom rekao kako je kavez s lavovima, osim što je dodatno osiguran metalnom ogradom i bodljikavim rastinjem, također označen tablama na kojima stoji upozorenje posjetiteljima da je zabranjeno i opasno dražiti i hraniti životinje. Slična obavještenja, na nekoliko jezika, stoje i na ulazu u vrt, a otiskana su i na svakoj ulaznici. Dijete se nalazi izvan životne opasnosti, a u ponedjeljak ga je posjetio u beogradskoj bolnici direktor palićkog Zoološkog vrta.
Prema priopćenju vršitelja dužnosti direktora ZOO vrta dr. Mirka Šinkovića, dječak je preskočio zaštitnu ogradu i bodljikavo rastinje koje tamo postoji duž cijele ograde, a zatim stavilo nogu u rešetke kaveza. Lav ga je kandžama uhvatio za nogu, a djetetu je odmah zatim pružena prva pomoć, te je odvezeno u beogradsku Bolnicu. Policija je izvršila uviđaj, a tim povodom je u nedjelju održana i izvanredna sjednica Upravnog odbora Zoološkog vrta na kojoj je zaključeno kako su sve mjere bile poduzete. Gradonačelnik Subotice Géza Kucsera je na brifingu rekao kako treba još više pozornosti posvetiti zaštiti i ljudi i životinja u ZOO vrtu te da će se oformiti povjerenstvo koje će predložiti konkretne mjere i tehnologije zaštite.
 
Austrijanci zainteresirani za »Sever«
 
U utorak 18. svibnja održana je prva sjednica Tenderske komisije za privatizaciju 70 posto društvenog kapitala poduzeća »Sever Holding Internacional« a. d. Subotica, na kojoj je otvorena pristigla ponuda za spomenuto poduzeće. Konstatirano je kako je u predviđenom roku, prema instrukcijama iz javnog poziva, pristigla jedna ponuda, koju je dostavilo poduzeće »ŔŇB Austrija ŔG, Sielberg« iz Austrije. Ponude ostala tri poduzeća koja su otkupila tendersku dokumentaciju nisu podnijete do isteka roka.
Predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica Árpád Papp je jedan od članova Tenderske komisije koja će u narednih 30 dana evaluirati pristiglu ponudu, nakon čega će biti održana druga sjednica Komisije. 
Árpád Papp izražava nadu da će privatizacija Severa biti uspješna, kao i da će švicarska tvrtka »BC Invest« koja je zainteresirana za kupovinu tvornice umjetnih gnojiva Azotara predstavljati prekretnicu u oporavku privrede Subotice. 
»Osim ovoga, nastavljamo napore radi dovođenja inozemnih ulagača i smatram kako se u roku od par godina Subotica može izdići iz ambisa u koji je upala tijekom Miloševićeva režima« ističe Árpád Papp.
 
Ištvan Huđi predsjednik 
Socio-ekonomskog savjeta
 
Prema riječima člana Izvršnog odbora Vladimira Dulića zaduženog za socijalna pitanja, prošloga je četvrtka Socio-ekonomski savjet općine Subotica na svojoj drugoj sjednici konsenzusom izabrao za svojeg predsjednika Ištvana Huđija na mandatno razdoblje od godinu dana. Nakon toga je formirano pet radnih grupa a zaključeno je da se u poduzećima »Slavica Parafarm« i AD THU »Palić« krše prava radnika, te da će se ukoliko se to stanje nastavi poduzeti odgovarajuće mjere po preporuci Radne grupe za pitanje zaštite radnih i socijalnih prava u procesu privatizacije.
 
Jednom mjesečno 
provjera sirena za uzbunu
 
Centar za obranu Saveznog ministarstva za obranu naložio je da se počne s redovitom provjerom ispravnosti sirena za uzbunjivanje stanovništva na cijelom teritoriju Republike Srbije, počevši od mjeseca svibnja, svake posljednje radne srijede u mjesecu, s početkom u 12.00 sati signalom »prestanak opasnosti«, jednoličnim tonom u ukupnom trajanju od jedne minute.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika