Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijedlog tjedna

August Šenoa
ČUVAJ SE
SENJSKE RUKE
(Izdavačko knjižarsko poduzeće Mladost – Zagreb 1972.)

Roman »Čuvaj se senjske ruke«tiskan je prvi puta u »Vijencu« 1875. godine, s oznakom »Izvorna historična pripovijest«. Roman je prvi puta pretiskan u knjigu u prvom svesku Šenoinih »Sabranih spisa« koji su počeli izlaziti 1876. godine. U ovom romanu Šenoa se u svemu, osim u ljubavnim fabulama, držao historijskih podataka. Prikazujući imenovanje baruna Josipa Rabate, njegov dolazak u Senj i njegovo vladanje, Šenoa se drži dokumenta. U pogovoru izdanju romana iz 1876., Šenoa među ostalim piše: »Mene je ta uskočka epizoda silno dojmila, kad, čitajući našu povijest, naiđoh na nju, te smjesta odlučih izradit ju poput novele. Stoga stadoh odmah kupiti historičko gradivo, te tražit i potrebne potankosti«.
    Radnja romana događa se u 17. stoljeću kada je carski povjerenik, barun Josip Rabata poslat u Senj. Misija baruna Rabate bila je da kazni uskočke vođe i da pohvata mletačke podanike, Dalmatince, koji su bili utekli u Senj. Stigavši u Senj, barun Rabata je najprije htio da uništi one uskoke kojima su glave tražili Mlečani. Senjski biskup Markantuna de Dominis prikazan je u romanu kao ambiciozan i prevrtljiv čovjek. Po rodu Rab-ljanin, mletački podanik, Dominis je bio odgojen u Italiji i na uskoke je gledao kao i svi Mlečani. Kad je bio imenovan senjskim biskupom, stao je odmah raditi na tome da se riješi pitanje uskoka. Poslije Rabatine smrti Dominis se nije usudio ostati u Senju, jer su mu uskoci prijetili smrću. Postao je splitskim nadbiskupom, a kasnije je došao u sukob s rimskom crkvom, te mu je prah nakon smrti kao krivovjercu spaljen. Ličnost Antonia Capagrossa, kao i ličnost Crnog Nike, Šenoa je izgradio na osnovu Kukuljevićeve »Povijesti grada Senja«, a također je i lik Juriše, kojeg talijanski dokumenti nazivaju Juriša Hajduk, Šenoa izgradio na osnovu historijskih dokumenata. Osim mlađih čitatelja, ovaj Šenoin roman zainteresirat će i one čitatelje koji se žele upoznati s borbom nepomirljivih uskoka protiv dominacije mletačke republike.
    Realist Honoré de Balzac svoje romane nije lišavao romantizma, ugledao se na Waltera Scotta, te njegovu metodu pisanja povijesnih romana prenosio na opisivanje suvremenog društva. Njemačka književnost 19. stoljeća dominantno je romantička. Englezi, uspoređujući realiste Thackeraya i Dickensa, u Dickensa prepoznaju neke postupke romantičarske škole. Hrvatska književnost tada je tek tražila putove do svoje čitateljske publike, vodeći borbu s njemačkim jezikom na sjeveru Hrvatske, a s talijanskim jezikom duž cijele hrvatske obale. August Šenoa, snagom i privlačnošću svoje literarne poruke, uspio je u takvim uvjetima zainteresirati široku čitateljsku publiku za hrvatsku literarnu riječ. Čitavo jedno razdoblje hrvatske književnosti naziva se njegovim imenom – Šenoino doba.
Z. S.

Pips chips & videoclips
»Drveće i rijeke«,
Dan Mrak / Menart, 2003.

Skupina Pips, Chips & Videoclips je jedinstvena pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Oni su istovremeno stilski raznovrsni, tematski provokativni i vizuelno atraktivni, te tako čine primjer pravog modernog pop sastava. Poslednji, peti po redu, album ovog sastava naslovljen je »Drveće i rijeke«.
 Ovaj album je najavljivan kao puno mirniji i intimniji od njihovih prethodnika, mada je bend već na prethodnom albumu »Bog« iz 1999.-te godine ukazivao na takvo stilsko preusmjeravanje. Danas Pipsi zvuče daleko zrelije, što ukazuje na smislenost njihova djela, prije svega ističući progresivni identitet njihova stvaralaštva. Treba naglasiti i činjenicu da je album »Drveće i rijeke« miksao Dave Fridmann, poznati producent čiji glavni štićenici, Flaming Lips i Mercury Rev, predvode novi val autorske pop glazbe u svijetu. Album otvara prekrasan instrumental »Dobro«, prezentirajući bogato aranžersko i instrumentalno restruktuiranje, a nastavlja se »Susjedima«, glazbenom predstavom jazz senzibiliteta, s kasnijim bučnim, tipično svadbaškim ispadom. Tu je još i pjesma u rundekovskom maniru »Baka Lucija«, mračni klavirski intro u »Vjetar«, te jednostavno krasna i potpuno ljetna »Mrgud, gorostas i tat«. »Bajka« je možda, glazbeno najzanimljivija – sadrži i čelo, puhače i klavir i iz trenutka u trenuatak prebacuje se iz atmosfere mira u nestabilnost, a nakon nje dolazi ljubavno remek djelo »Porculan«. Utjecaj novih suradnika donosi još tri instrumentala (»Lula s dedom«, »Glavom pod vodom«, »Spava«), a prije posljednjeg, album zatvara stadionski primjenjiva pjesma »2x2«. Osobno meni najupečatljivija je pjesma »Kako funkcioniraju stvari«, koja ugošćuje Yayu, ženu frontmena skupine Dubravka Ivaniša.
    Pips, Chips & Videoclips svojom karijerom pokazuju kako je moguće izdići se iznad uskih okvira sredine u kojoj su nastali i stvarati glazbu na svjetskoj razini. Neosporni profesionalizam na svim poljima donosi ovoj skupini status najvećeg zagrebačkog benda devedesetih.
 D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika