Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za očuvanje ikavice i tradicije Hrvata

VAJSKA – U subotu, 13. prosinca, u prostorijama DVD Vajska, godišnjim izvješćem o radu, te prigodnim kulturno-umjetničkim programom, obilježena je prva obljetnica rada Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva »Dukat« Vajska-Bođani. Tajnik udruge Josip Dumendžić Meštar pozdravio je sve nazočne i uputio riječi dobrodošlice gostima: Stipanu Medi, trećem tajniku Veleposlanstva RH u Beogradu, Ivanu Andrašiću iz »Hrvatske riječi«, Bošku Kecmanu, samostalnom stručnom suradniku tajnika za nacionalne manjine AP Vojvodine, predstavnicima općinske i lokalne vlasti, predstavnicima gospodarskih subjekata, a posebno je pozdravio članove KPZH »Šokadija« iz Sonte.
    Predsjednik »«Dukata« Pavle Pejčić izvijestio je nazočne o radu udruge. Napomenuo je da je u proljeće 2002. godine formiran inicijativni odbor za osnivanje udruge, čiji bi osnovni cilj bio očuvanje izvorne ikavice, kulture, običaja i tradicije Hrvata iz Vajske i Bođana.
    Osnivačka skupština održana je 19. svibnja 2002. godine, a »Dukat« je registriran 29. studenog iste godine. Za ovih godinu dana rada najaktivnija je literarna sekcija, a ostale rade prema mogućnostima, koje su dosta ograničene teškom financijskom situacijom. Samo zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu članstva, za ovo kratko vrijeme postojanja »Dukata« postignuti su prilično dobri rezultati. Nakon izvješća o radu, izveden je prigodan kulturno umjetnički program, u kojem su sudjelovali članovi literarne sekcije »Dukata«, pjesnik Antun Kovač, te KPZH »Šokadija« iz Sonte, s pjevačkom i folklornom skupinom, te tamburaškim orkestrom pod ravnanjem Adama Vulića, koji je i samostalno izveo nekoliko pjesama na starom, za mnoge nazočne već zaboravljenom glazbalu – gajdama. Nakon oficijelnog programa domaćini su za sve nazočne priredili večeru, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se članovi tamburaškog orkestra »Šokadije«.
    Boško Kecman je izrazio zadovoljstvo onim što je urađeno: »Stječem dojam da se još uvijek plašite pružiti ruku i uzeti ono što vam se nudi. Mi smo spremni da sve vaše akcije podupremo u okviru svojih mogućnosti, svakako više nego u vrijeme prošlog režima«.
    »Izgleda da su porođajne muke ‘Dukata’ prošlost, to me posebno veseli, no ne znam zbog čega su se neki plašili doći. U ljudima izgleda još uvijek postoje neke unutarnje barijere i strahovi. Nadam se da će ti strahovi nestati, nadam se da je pred ‘Dukatom’ lijepa budućnost«, rekao je Ivan Kontra na upriličenoj svečanosti u povodu obljetnice ‘Dukata’«.                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika