Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Glazbom prenosim emocije

Rođena Zagrepčanka Nina Badrić već zarana je shvatila kako joj je pjevačka karijera »suđena« impresivnim glasovnim mogućnostima, pri tom iskoristivši prednosti velegradskog okruženja. Njezin talent prvo je uočen u dječjem zboru »Zvjezdice«, snimila je nekad iznimno popularnu reklamu za »Ledolinu«, da bi sve do prvog samostalnog albuma Nina usavršavala glas kao prateći (back) vokal mnogim izvođačima. Nakon prve dugosvirajuće ploče »Godine nestvarne« koja se pojavila 1995. godine, karijera ove briljantne pjevačice ide nezadrživo vrhovima hrvatske pop dance scene. Do sada je objavila pet albuma: »Godine nestvarne« (‘95.), »Personality« (‘97.), »Unique« (‘99.), »Nina« (‘00.) i »Ljubav« (‘03.) uz kolekciju hitova »Nina Badrić collection« (‘02.).
4Novi album »Ljubav« potvrdio je svojom slušanošću i prodavanošću ljubav fanova Nine Badrić…
    Ploča se pojavila krajem lipnja i možda je još uvijek prerano, nakon nekih šest-sedam mjeseci, govoriti generalno o njoj, ali za početak je ispunila i više nego što je očekivano. »Njen život« u eteru započeo je pjesmom »Čarobno jutro« koja je u biti najavila cijeli album, probila sve granice i koju je publika zavoljela na mah. Sada je aktualna skladba »Takvi kao ti«, za koju je urađen i atraktivan video-spot i koja se sluša ne samo u Hrvatskoj već u cijelom okruženju.
4Vaš osebujan glas svojim koloritom inicira asocijaciju na funky i R’n’B (rhytam&blues) podlogu?
    Ta usporedba me prati još od samih početaka moje glazbene karijere, a tome ima već gotovo dva desetljeća, jer ta neka glazba koju ja osjećam u sebi, vuče na funk i r’n’b, zvuk na kojem sam i sama, slušajući, odrastala. Nikada nisam slušala ni narodnu, ni zabavnu glazbu, tako da u mojoj glazbi nema tih utjecaja, već sam uvijek težila da ona uhvati korak sa svjetskim trendovima.
4U Vašim pjesmama dominiraju zapaženi aranžmani koji obogaćuju cijelu glazbenu sliku. Koliko i osobno učestvujete u stvaranju pjesama koje izvodite?
    Uvijek sam učestvovala u kreiranju finalne verzije pjesama koju su drugi radili za mene, a na najnovijoj ploči potpisujem osam pjesama, uključujući i »Čarobno jutro«, kao kompletan autor stihova i glazbe. U svakoj otpjevanoj pjesmi nastojim u potpunosti prenijeti ono što osjećam u sebi i nisam od onih pjevačica koje će jednostavno naručiti desetak pjesama pa odabrati dvije-tri za sebe. Mislim da znam dobro odabrati pjesmu, da posjedujem dar »čuti« pjesmu koja je za mene i ako ja vjerujem u nju, ona će zazvučati pravo u mom izvođenju.
4Usporedbe s inozemnim izvođačima neumitno vuku na potrebu prilagođavanja materijala svjetskim trendovima. Obzirom da ste prije nekoliko godina imali uspjeha s Vašom obradom pjesme »I’m so excited«, hoćete li uskoro raditi i engleske verzije vlastitih pjesama?
    Vani nije uopće lako raditi taj posao, velika je konkurencija i potrebna je stanovita »čarolija« u nekakvoj sretnoj »kemiji« sjajne pjesme i jakog diskografa koji će sve to podržati u snažnoj produkciji. Pjesma »Čarobno jutro« pobudila je zanimanje mnogih producenata, stoga sam je već i prevela na engleski jezik i ukoliko dođe do spomenute »kemije«, vidjet ćemo…
4Uz već spomenuti glas, na sceni Vas prati i solidni tjelesni naboj energičnog izvođenja…
    Bitno je da se izvođač ne sputava na sceni, da bude onakav kakav je i da ne glumata s mikrofonom u ruci, već da naprosto zrači. Uvjerena sam kako ljudi, koji su me došli gledati, znaju to prepoznati, jer za mene je glazba naprosto prijenos emocija. Nisam došla na scenu pokazati novu kapu ili čizme već nastojim prenijeti neku svoju energiju glasom na publiku koja voli moju glazbu. Ukoliko si pritom u dobroj tjelesnoj kondiciji da možeš pružiti sve od sebe, onda je to, mislim, puni pogodak.
4Znakovito je kako Vaša vjerna publika, neovisno od dobnog uzrasta, na koncertima pjeva od riječi od riječi sve pjesme, iako su mnogi u vrijeme njihova nastanka još bili i suviše mali da bi ih slušali.
    Osobno mi je drago što se time dokazuje činjenica kako moje pjesme nisu bile samo aktualni hitovi u svoje vrijeme, već su postale pjesme koje ostaju. Što se tiče mojih pjesama, koje su ponekad i preteške za reprodukciju, drago mi je da ih publika pjeva i osjeća skupa sa mnom.
4A kada bi Vam se pružila prilika zapjevati s nekom od inozemnih zvijezda…?
    Eh, da je živa Billie Holliday… S obzirom da je to nemoguće, voljela bih zapjevati skupa s Witney  Houston, jer nju, bez obzira na njezine brojne komercijalne albume, smatram rođenom r’n’b pjevačicom.
4Dok se to ne dogodi, što Vam iskreno želimo, realnije bi bilo vidjeti Vas na našim, vojvođanskim prostorima, temeljem činjenice da se Nina Badrić iznimno sluša na radio-postajama, a spotovi se često vrte na televiziji.
    U planu je, početkom sljedeće godine, dolazak i promoviranje najnovijeg albuma »Ljubav« u Vojvodini. Prvo je zamišljena televizijska promocija, kako bi se uvjerili koliko je publika upoznata s materijalima, a potom su planirani i koncerti uživo.     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika