Arhiv tekstova Arhiv tekstova

… Orahe i naranče

Nedjelju koja je iza nas obilježio je nježni praznik u kojemu nastojimo odati počast svim našim mamama, majkama, bak(b)ama, nanama ili kako ih tko već zove, a svima njima je zajedničko da su nama i našima podarile, ono najljepše, život. Čestitajući im njihov dan one nam daruju:

ORAH: (Juglans regia L.) Ovo po mnogim svojim osobinama vrlo specifično voće podrijetlom potječe iz Perzije, a na europski kontinent je stiglo preko Grčke. Prema prvim značajnijim zapisima Dioskurid mu je nadjenuo naziv Jovis glans (latinski naziv je sažet od ove dvije riječi) što bi u prijevodu značilo »Sveto drvo Jupitera«, dok je za njegovo širenje najzaslužniji Karlo Veliki ukazom kako se orasi moraju saditi na velikim državnim imanjima. Otpornost njegova drva rasprostranila ga je posvuda od jugoistočne Europe sve do Japana, a na našim prostorima ima ga u izobilju.
    Hranljiva vrijednost: 62,2 posto masnih ulja, 15 posto bjelančevina, 14,3 posto ugljičnih hidrata, i 3,3 posto vode.
Energetska vrijednost: 2898 kJ ili 690 kalorija
    Mineralni sastojci: kalij 525 posto u mg, fosfor 390 posto u mg, sumpor 160 posto u mg
    Vitaminska vrijednost: karotin, vitamin B1, vitamin B2, dok zelena ljuska i plodovi imaju veliku količinu vitamina C
    Kulinarstvo: Pored svih navedenih osobina i vrijednosti prva asocijacija, kada se spomene ovo voće, su kulinarske slastice, one najfinije i najslasnije. Kolači i torte.

NARANČA: (Citrus aurantium L.) »Zlatne jabuke« koje se spominju u klasičnoj mitologiji potječu iz Azije, najvjerojatnije iz Kine i Indije, dok su u naše krajeve stigle s moreplovcima koji su ih na svojim brodovima donijeli u mediteransko podneblje prije svih u Italiju, Španjolsku i Portugal. No, u Europi su se posve »odomaćile« tek od sredine 16. vijeka, a na američkom kontinentu prvi uzgojeni plodovi su se pojavili tek početkom 19. stoljeća u Kaliforniji, te Floridi.
    Hranljiva vrijednost: 87 posto vode, 9,8 posto ugljičnih hidrata, 1 posto bjelančevina i 0,2 posto masti.
    Energetska vrijednost: 222 kJ ili 53 kalorije
    Mineralni sastojci: kalij 180 posto u mg, kalcij 31 posto u mg, fosfor 26 posto u mg, magnezij 10 posto u mg
    Vitaminska vrijednost: karotin, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C
    Kulinarstvo: Najpoznatija primjena ovog »zlatnog ploda« jamačno je njegov iscijeđeni sok (juice) koji se najčešće rabi kao aperitiv prije jela (doručak), ali ima ga u marmeladama, džemovima, vinu i rakiji. Uz ove varijante, u vrhunskoj gastronomiji naranča je neizostavni dio »garnirunga« uz pečenja koja oplemenjuje svojim kiselkasto-slatkastim okusom.
    Ove dvije po svojim osobinama posve različite voćke nerazdvojni su par u blagdanskom vremenu posljednjeg kalendarskog mjeseca. Naše mame i majke stavile su ih svojim čestitarima malo u darove, malo u slastice kojima su ih poslužile, zahvaljujući im ljubazno na ukazanoj pažnji. Jer kao i mnogo toga drugog u životu one znaju što je dobro za njihovu »djecu«…
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika