Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pisma

Upozorenje!
»Slat­ki kruh iz Va­ti­ka­na« je iz vra~ar­ske ku­hi­nje

Mnogi su mi se vjernici obratili ovih dana s pitanjem što znam o VATIKANSKOM KOLAČU (slatkom kruhu iz Vatikana). Radi se naime o tijestu koje kruži od kuće do kuće. Nude ga prijatelji prijateljima uz određeni recept, kako s tim tijestom treba postupati kroz deset dana, a onda ga ispeći kao kolač koji onda trebaju jesti svi članovi obitelji jer, kako piše u receptu, »on donosi obitelji sreću i ispunjenje želja«. O čemu se radi? Riječ je o jednom u nizu »lanaca« koji potječu iz nečije vračarske kuhinje baš kao i dosadašnji »lanci«, npr. »Lanac sv. Antuna« ili »Pismo Gospe Lurdske«.
    Ovog puta netko, tko se bavi magijom, dosjetio se kako da »zavodi i zaglupljuje narod« s ovim »slatkim kruhom« iz Vatikana.
    Evo što, među ostalim, piše u receptu, koji se dobiva uz tijesto. Prijatelji ili rodbina nude jedni drugima komadić tijesta uz recept na kojem piše što treba činiti. Važno je da tijesto bude u staklenoj ili plastičnoj posudi!, zatim treba ga kroz deset dana mijesiti i to obvezno »drvenom varjačom«, mora biti »prekriveno papirnom salvetom« i mora se »držati na sobnoj temperaturu«. Četiri dana ga treba samo promiješati, petog dana treba dodati 3 dcl mlakog mlijeka, 30 dkg oštrog brašna, 30 dkg šećera i opet promiješati, zatim četiri dana opet samo promiješati, a desetog dana dodati isto što i petog dana i to podijeliti na četiri dijela, a u svoj dio dodati još tri jajeta itd… Svoj dio treba ispeći i trebaju ga jesti svi ukućani, a tri takva tijesta treba dati drugima.
    Očito oni, koji se u našem gradu bave magijom – a ima ih, kako i ovaj slučaj dokazuje, prilično – žele unositi nemir, a ne mir u mnoge naše sugrađane i »zaluđivati« ih lažnim obećanjima sreće, a možda – ovog puta – narušiti im i zdravlje. Koje li gluposti! Najtužnije je to što mnogi vjeruju u to i mnogi su taj recept već primijenili. Dovoljno je pomisliti kako se inače pravi kolač ili kruh. Tko bi »normalan« čuvao tijesto deset dana? I tko može povjerovati da sreća i ispunjenje želja dolazi na takav način? Tužna je činjenica da su ovoj magiji mnogi nasjeli, a posljedice tek dolaze. Upravo sam danas čuo, kako jedna osoba teško pati zato što nije mogla pronaći osobe kojima će dati tijesto i sad, iz dana u dan, živi u strahu što će joj se dogoditi. Kome ovo treba?!
    VJERNICI ZNAJU DA BOŽJI BLAGOSLOV NE DOLAZI U NAŠ ŽIVOT PO MAGIJSKIM ČINIMA, NEGO PO MOLITVI I ŽIVLJENJU KRŠĆANSKE VJERE, KAO I PO POŠTENOM I MARLJIVOM RADU! VJERNICI, TAKOĐER, ZNAJU DA SVAKA BOLEST I POTEŠKOĆA NIJE PROKLETSTVO, JER JE ISUS REKAO: »TKO HOĆE BITI MOJ UČENIK NEKA SE ODREČE SAMOGA SEBE, NEKA UZME SVOJ KRIŽ SVAKI DAN I NEKA IDE ZA MNOM«. Životni križevi, koje nosimo strpljivo i s ljubavlju, postaju nam izvorom blagoslova i spasenja. Isto tako svi vjernici, a i drugi ljudi, trebali bi znali da primajući u kuću bilo kakav vračarski, magijski predmet, otvaraju vrata Sotoni i njegovom utjecaju u njihovom životu i navlače na sebe i svoju obitelj nesreću, a često i bolest i prokletstvo. Zato klonite se »slatkog kruha iz Vatikana«, koji s Vatikanom, ni s Bogom, ni sa srećom nema ništa!
    Mislim da bi, što se tiče ovoga »slatkog kruha«, i sanitarna komisija trebala stupiti u akciju da ne bi došlo do pojave zaraze, jer je tijesto sumnjivog porijekla, a i samim tim što se čuva u tko zna kakvim higijenskim uvjetima.    

Andrija Anišić, profesor moralne
teologije na Teološko-katehetskom
institutu Subotičke biskupije

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika