Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Da­ro­vi za »do­bru dje­cu«

Doček Mikulaša održan 6. prosinca tradicionalna je manifestacija koju organizira HKC »Bunjevačko kolo«. Svečana proslava sv. Nikole obilježena je bogatim programom u kome se predstavio najmlađi folklorni odjel s nekoliko koreografija bunjevačkih plesova. Plesače je pratila dječja dramska sekcija koja je svojom glumom oduševila mališane i iskrala osmijehe roditelja. Izvrsno je predstavljen Krampus – u liku dječaka koji ne ide u školu, koji se ne mora kupati, niti slušati roditelje. Krampus je također želio dobiti dar od Mikulaša, ali sv. Nikola sve zna, nije se dao nadmudriti, te je i ovom prigodom nagradio samo dobru djecu.
    Veliki aplauz prepune dvorane izmamila je glazbena sekcija OŠ »Matko Vuković«, koja je bila ispraćena zvončićima koji su najmlađe posjetitelje potakli na ples. Po završenom programu moglo se osjetiti uzbuđenje djece koja nisu krila oduševljenje.
»Mikulaš je lijep, visok, puno se smiješio i nosio je veliku krunu«, rekao je mališan čija je oduševljena baka rado prokomentirala: »Ovo je bilo prekrasno za djecu, po prvi put smo sudjelovali u ovoj proslavi koju je organiziralo ‘Bunjevačko kolo’ i drago mi je da smo o tome preko ‘Hrvatske riječi’ bili obaviješteni. Veoma sam zadovoljna cjelokupnim programom, pa bih željela da ova tradicija još dugo poživi«.
    Predsjednica organizacijskog odbora Jelica Pijuković kaže kako dječji osmijesi otkrivaju više nego tisuću riječi. »Zadovoljna sam jer smo imali odličnu ekipu. Dramski odjel je uz pomoć Ljubice Suturović i Arsena Ćosića uspio dočarati dolazak Mikulaša«.
    Karolina Vojnić Hajduk, član organizacijskog odbora, dodaje: »Mališani u nošnjama pokazali su svoje umijeće, dok su to djeca iz publike pozorno pratila. Moglo se primijetiti kako su bili vrlo sretni. To nam zaista puno znači, jer sve je bilo organizirano s ljubavlju. Željeli bismo ovom prigodom zahvaliti našim donatorima – Birografici, Centrošpedu, Nort inženjeringu te Rotografici koji su nam omogućili ovako bogate darove. HKC Bunjevačko kolo ovu tradiciju čuva već više od deset godina i nadam se da će se ona održati«.
Olga Perušić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika