Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najavljeno redovito financiranje nacionalnih vijeća

Najviši predstavnici Vlade Srbije razgovarali su u ponedjeljak sa predstavnicima Nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, a ispred hrvatske je na skupu bio predsjednik HNV-a mr. sc. Josip Ivanović. 
Osim premijera dr. Vojislava Koštunice, u razgovoru sa predsjednicima nacionalnih vijeća sudjelovali su i: potpredsjednik Vlade Republike Srbije dr. Miroljub Labus, ministar vjera dr. Milan Radulović, ministar kulture Dragan Kojadinović i zamjenik ministrice prosvjete i sporta Milan Brdar.
U veoma konstruktivnoj atmosferi razgovora koji je trajao čitava dva sata predsjednici nacionalnih vijeća iznijeli su problematiku rada vijeća i probleme sa kojima se suočavaju manjinske zajednice u Republici Srbiji. Predsjednici nacionalnih vijeća su predsjedniku Koštunici izrazili zahvalnost za ovaj prijem i posebno za sredstva koja su odobrena za rad nacionalnih vijeća koja će ovih dana biti prebačena na račune vijeća.
Predsjednik Vlade Republike Srbije pažljivo je saslušao sve iznijete prijedloge i probleme i u zaključnoj riječi je obećao da će ubuduće financiranje rada nacionalnih vijeća biti redovna stavka republičkog proračuna, da će predstavnike nacionalnih vijeća uključiti u aktivnosti i rad na promjeni ustava te svih zakona koji reguliraju područja koja su zakonom određena kao kompetencije nacionalnih vijeća. Nadalje, da će u suradnju s onim državama čije se manjine nalaze u Republici Srbiji uključiti u razgovore prilikom posjeta izaslanstava tih zemalja.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika