Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjaj su­bo­tičkih vi­traža

U prodaji se pojavio novi broj časopisa za književnost, umjetnost i kulturu »Rukovet«. Četverobroj 8-12 za 2003. godinu donosi tematski blok o subotičkim vitražima, te blok kritičkih prikaza aktualne književne produkcije i obimniji izbor iz poezije i proze Heinricha Heinea.
    Izrada vitraža je umjetnička disciplina kojom su majstori ukrašavali crkve, dočaravajući raskošne koloritne efekte u brodovima gotskih katedrala. U epohi rokokoa tehnika vitraža je zamrla, ali na prekretnici 19. i 20. stoljeća, pojavom stila secesije koji karakterizira ansambl sazvučja umjetničkih disciplina, tehnika vitraža je ponovo oživljena u punom sjaju. U Subotici je stil secesije ostavio velik trag u vidu sinteze arhitekture i umjetničkih zanata, što znači i velik broj vitraža kao detalja sveobuhvatne secesijske umjetnosti. O majstoru izrade vitraža Miksa Róthu (1865. -1944.) piše Smiljan Njagul, dok povjesničar umjetnosti Bela Duranci u razgovoru koji je zabilježio S. Njagul, govori o vlastitom otkriću umjetnosti vitraža, kao i o sudbini vitraža u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Tematski blok o vitražima sadrži još i razgovor s Milanom Stanišićem koji je davne 1926. godine restaurirao vitraže iz Gradske kuće, kao i bilješku o najstarijem subotičkom umjetniku vitraža Janosu Szanki koji je 1926. godine restaurirao oštećene vitraže u subotičkoj Sinagogi i Senćanskoj crkvi. O umjetnosti izrade vitraža Miksa Róth je zapisao: »Ništa tako duboko ne izražava dušu kao slikanje na staklu, jer na takvo djelo utiče samo svjetlost sunca, u vatri oplemenjena boja koju zrači sunčeva svjetlost. To je razlog mistične moći koja izvire iz katedralnih vitraža«.
    Blok »Rukovet kritika« sadrži tekstove: Tomislava Žigmanova »Aktualije i habitualije na Molcerovim naslikanim strašilima«, Ostoje Kisića »Tragovi Westeasta«, prikaze Z. Sarića o knjigama Milovana Mikovića »Iza ne« i Tomislava Žigmanova »Bunjevački blues«, dok Radomir Babin piše o romanu Ljubice Popović Bjelice »Trolist Bogdana Dunđerskog« i o knjigama kratkih priča Valerije Burkus »Poleti s nama« i »Ostrvo zaboravljenih igračaka«. U ovome bloku objavljeni su još i prikazi Davida Kecmana o proznom djelu »Dobri ljudi« Dragomira Popnovakova i o knjizi poezije »Poezika« Miloša Zupca, kao i prikaz dr. Ivana Kolarića o knjizi »Tajna umjetnosti« Dragana Krstića.
    Veliki pjesnik Heinrich Heine predstavljen je obimnim izborom stihova, proze i odlomkom iz putopisa. Novi četverobroj »Rukoveti« donosi još i poeziju Snježane Rončević, koju je posvetila nedavno preminulom subotičkom književniku Petru Vukovu.                                    
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika