Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ju­bi­lar­na Božićna iz­ložba

U prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« 5. prosinca otvorena je Božićna izložba sekcije slamarki Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta i likovne sekcije HKC »Bunjevačko kolo«. Izložba ima prodajni karakter i može se posjetiti radnim danima od 10 do 12 i od 16 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati. Ispred sekcije slamarica HKPD »Matija Gubec« izložbu je otvorila slamarka Jozefina Skenderović.
»Danas uoči Mikulaša, u tradiciji sv. Nikole kojega najmlađi uvijek s nestrpljenjem iščekuju, jer se raduju darovima Mikulaša, otvorili smo ovu našu malu izložbu. Svi slikari i slamarke koji su svoje radove ovdje izložili, također imaju izložene radove u Galeriji pod tornjem gdje se oni mogu kupiti, ali smo smatrali kako ne treba prekinuti tradiciju Božićnih izložbi u Bunjevačkom kolu. Ovo je deseta izložba, a započeli smo s Uskršnjom izložbom 1993. godine«, kaže Jozefina Skenderović. Zainteresirani posjetitelji ove izložbe mogu kupiti prigodne poklone za Božićne i Novogodišnje blagdane, a izloženi su manji i jeftiniji radovi: čestitke, sličice, ukrasne kutijice i ukrasi za jelku. Radovi od slame karakterističan su Bački suvenir, a cijene su od 60 do 150 dinara.
»Izradu perlica za risare i risaruše, te pletenje krune za bandaša, a što je vezano uz običaj proslave kraja žetvenih radova – Dužijancu, smatram temeljem moje umjetnosti u tehnici slame, ali ova izložba je pogodna da se izlože manji, minijaturniji radovi koji su pogodni kao darovi. Slamarke će ubrzo učestvovati u radu dvije male Božićne radionice. Prva je 12. i 13. prosinca kod Županje u Babinoj Gredi, a na dan svete Luce, 13. prosinca u subotičkoj Galeriji Vinko Perčić slamarke će izrađivati čestitke i ukrase za jelku. U tim radionicama učestvovat će i mlađi, školski uzrast«, kaže Jozefina Skenderović, dok je jedna od izlagačica na Božićnoj izložbi slamarka Marija Vojnić rekla: »Slamarstvom se bavim od 1987. godine, ali se sjećam kako sam još davne 1969., gledala kako rade slamarke u okviru likovne kolonije u Tavankutu. Motivi na mojim radovima su salaši i narodni običaji. Slamarke moraju poznavati materijal s kojim rade. Ne može se za rad koristiti svaka vrsta slame. Najčešće se koristi ječam i raž. Moje slike od slame imaju cijenu od 200 eura, a oko mjesec dana mi je potrebno za izradu jedne slike. S obzirom da sam u mirovini, imam više vremena za rad«.
    Božićna izložba otvorena je do 20. prosinca, a izloženi radovi u tehnici slame vjerodostojno ilustriraju riječi mr. Andrije Kopilovića koje je među ostalima napisao u svome tekstu u knjizi »Krha ljepota trajna vrijednost« o radu slamarki: »Slama, simbol krhkosti, a znak jakosti, jer na svojoj slaboj niti drži bogati klas, izazov je i nadahnuće. U svojoj krhkosti, a zlatnoj ljepoti, u ruci duhovno bogate osobe postaje predmet umjetničkog oblikovanja«.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika