Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ka­ko je umi­rao moj na­rod« i u Za­gre­bu

Poslije nedavnog (i prvog) predstavljanja knjige vlč. Marka Kljajića iz Petrovaradina »Kako je umirao moj narod« u Republici Hrvatskoj (Draž u Baranji), knjiga je pred brojnim nekadašnjim Srijemcima i današnjim Zagrepčanima, u organizaciji Udruge protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata, predstavljena u ponedjeljak, 8. prosinca na Kaptolu u Zagrebu.
    Stjepan Rendulić je govorio o autoru knjige kao o »najboljem povjesničaru među svećenicima Srijema i najboljem svećeniku među povjesničarima Srijema«. Nazvavši knjigu »vrijednom i pretužnom« odao je priznanje autoru na hrabrosti i privrženosti svojemu narodu koji je prošao teško desetljeće.
    ISTINA O TEŠKOM VREMENU:  Potpredsjednik Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ante Plivelić je rekao kako bi, po njegovu mišljenju, ova knjiga trebala biti poticaj mnogim književnicima da pišu o Srijemu i da se jednoga dana napravi »biblija Srijema« o propadanju i uzdizanju Srijema i hrvatskog naroda u njemu. Spomenuo je i kako mu je krivo da su mnogi događaji u Hrtkovcima bili drugačije predstavljeni u javnosti te da je stoga veoma važno da je netko s konkretnim podacima podastro istinu o nemilim događajima lošega vremena. Kao bivši Hrtkovčanin, Plivelić je zaključio kako su »srijemski narod zadužili srijemski svećenici koji su za svoje sumještane učinili ono što za nas nitko drugi neće«.
    Julijana Vladetić iz Baranje je govoreći o knjizi »Kako je umirao moj narod« rekla da je to ljudsko svjedočanstvo o stradanju hrvatskog naroda iz Srijema, iskazavši želju da djelo dočeka i novo izdanje jer knjiga više za prodaju nema.
    »To je autentično svjedočanstvo o tome kada razum posustaje a zlo prevlada« istaknula je Vera Jurić govoreći o Kljajićevoj knjigi kao djelu kojemu je teško odrediti žanr jer u sebi sadrži elemente kronike, statističke podatke, lirsku poeziju, dokumentarne materijale, podatke o povijesti mjesta koje spominje, brojne životne priče, govori o masovnim useljavanjima, premlaćivanjima i drugim nedaćama ondašnjim Srijemaca.
    Eva Čeliković je govorila o tragovima vremena koje vlč. Marko Kljajić svojim djelom ostavlja za budućnost, kroz proživljenu tragediju hrvatskog čovjeka Srijema.
    KNJIGA PROTIV ZABORAVA: Na kraju večeri okupljenima se obratio i autor Marko Kljajić koji je tom prigodom rekao: »Patio sam s mojim Srijemcima i tamo sam u Srijemu potrošio 21 godinu života. Nisam sretan što sam morao pisati knjigu o umiranju moga naroda. Zapravo, ne znam zašto sam to morao učiniti. Ali eto, morao sam. Kad sam već započeo, odlučio sam onima koji više nemaju svoje rodno mjesto pokloniti knjigu. Petrovaradincima spremam posebnu knjigu koja će za dva-tri tjedna biti u tisku. Obećavam prognanim Srijemcima da će, ako me Bog posluži, biti još knjiga i monografija o srijemskim selima. Bolje i skromna monografija nego ništa. Jer ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo« zaključuje vlč. Marko Kljajić.
    Tijekom večeri, stihove posvećene Srijemu i stradanjima govorio je pjesnik, nekadašnji Srijemac Ivan Bonus, za glazbeni dio programa bila je zadužena Valerija Marija Jurišić, a predstavljanju su, među ostalima, prisustvovali potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba Vladimir Velnić, generalni konzul RH u Pečuhu mr. Ivan Bandić, ispred Ministarstva vanjskih poslova Ivan Zeba, te predsjednik Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika