Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Som­bor­ski »Na­zo­r« puni 67 go­di­na

Hrvatsko kulturno društvo »Miroljub«, Hrvatsko prosvjetno društvo u Somboru, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Vladimir Nazor«, KUD »Vladimir Nazor«, pa na kraju, od 2001. godine HKUD »Vladimir Nazor«, slijed je promjene imena ovog jedinog hrvatskog društva u Somboru koje je uz sve to imalo i razdoblje kad mu je bilo zabranjeno djelovanje. Dugo se borio i za svoje prostorije, iz Križarskog doma konačno je stigao u Hrvatski dom. Zaštitnik društva je sv. Josip.

DVODNEVNA PROSLAVA: U okviru proslave 67. obljetnice postojanja Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« pripremilo je tradicionalni dvodnevni program, a koji je otpočeo stihovima Vladimira Nazora. Predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič, govorio je o radu društva kroz povijest te s velikim i neprikrivenim zadovoljstvom o ovogodišnjoj rekonstrukciji Hrvatskog doma u Somboru. Naime, na natječaju Vlade Republike Hrvatske ovome je Društvu odobreno 300.000 kuna (ili oko 40.000 eura), a za ta sredstva su završeni radovi na domu iz predviđene prve (od pet) faze rekonstrukcije. Šima Raič je pojedinačno spomenuo svaki odjel koji radi u Društvu i njegove aktivnosti zahvalivši se i članovima i rukovoditeljima.
    Pozdravnim govorima brojnim Somborcima i gostujućim društvima obratili su se treći tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Stipan Medo, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmina Kovačević, generalni konzul RH iz Mađarske mr. Ivan Bandić, potpredsjednik SO Sombor Danijel Koril, te potpredsjednik HNV-a i predsjednik KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora Stipan Šimunov koji se zahvalio »Nazoru« na darivanom računalu za monoštorsko društvo.
    O izvedenim radovima na investicijskom održavanju velike dvorane Hrvatskog doma u Somboru, uz prikaz slajdova, govorio je arhitekt Josip Parčetić, napominjući kako su vitalne konstrukcije ove zgrade bile narušene, te kako su dodane i zamijenjene čelične konstrukcije, sajle, postavljen novi krov, zamijenjena električna instalacija i postavljena nova rasvjeta. Prema planu za sljedeću godinu, ukoliko bude novih financijskih sredstava, zamijenio bi se stari krov na ostatku zgrade, te dogradila mala dvorana u kojoj bi svakodnevno mogli raditi svi odjeli.
    U okviru svečane akademije uz nekoliko recitatora nastupile su i pjevačke skupine HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, KPZH »Šokadija« iz Sonte i KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora.
    Programu prve večeri proslave 67. obljetnice »Vladimira Nazora« prisustvovali su i zamjenik pokrajinskog tajnika za

ostvarivanje manjinskih prava, upravu i propise Slaven Dulić, gradonačelnik Sombora Jovan Vujčić, predstavnice Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba Marija Hećimović i Srebrenka Šeravić. Tijekom večeri glavni urednik Josip Zvonko Pekanović predstavio je novi broj »Miroljuba«, a dugog dana proslave svojim nastupima predstavili su se »Nazorovi« odjeli, dakako najviše folklorni, a u programu je sudjelovalo i gostujuće KUD iz Županje.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika