Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gro­zni­ca su­bot­nje večeri

Subotnja večer: ON –  kosa je oprana, po potrebi i hair stylingu namazana briljantinom ili fiksirajućim gelom. Oblače se traperice ili svečanije hlače širih nogavica uz koje je odabrana košulja življih tonova. Udobne cipele za cijelu noć u ritmu, uz obvezni deodorans i ugodni parfimirani miris. Novac, društvo i dobro raspoloženje. Muška formula.
    ONA –  cijelo popodnevne pripreme za večernji izlazak. Nekoliko promjena zamišljene frizure uz kontinuiranu nedoumicu što konačno izabrati iz ormara. U krajnjem cajtnotu odabire se haljina ili suknja u kombinaciji kojima se ima najmanje zamjerki, visoke potpetice uz toniranu taškicu. Parfem prema aktualnom raspoloženju i namjerama. Obvezatna frendica s jednakim »izlaznim« problemima, novac za ulaz, a raspoloženje ovisi od »uspješnosti« provedene večeri od koje se uvijek, nekako, očekuje previše. Ženska formula.
DISCOTEQUE, DISCOTECA, DISCO CLUB: Jedan od gore navedenih neizostavno svjetleće blještavih natpisa zasigurno je krasio ili krasi mjesto u kojem ste slušali ili slušate ploče (danas CD ili MP3 kompjuteriziranu glazbu iz mix pulta), uz prigušeno svjetlo prostora čiji centralni dio zauzima podij za igru. Ovisno od imućnosti vlasnika i investiranih sredstava u opremu, lokal koji radi dobar dio noći (čitaj do zore) tematski je dekoriran, te obogaćen brojnim svjetlosnim efektima koji »probijaju« tminu svojstvenu ovim mjestima noćnog provoda. Nekoliko neizostavnih šankova za točenje alkoholno-bezalkoholnih pića, prostor za DJ-a i sanitarni prostor (duga je noć). Izbacivači na ulazu gdje se kupuju ulaznice i to bi, ukratko, bilo to. DISCO.
    Dragi bivši ili sadašnji fanovi disca (stoga i korištenje prošlo-današnjeg vremena u opisu) generalno gledano ništa se bitno nije promijenilo u fenomenu cijelovečernje (noćne) zabave mladih i onih koji se tako osjećaju, ni nakon gotovo četrdeset godina. Osim garderobe koja je ulazila i izlazila iz mode, temeljiti postulati odijevanja nisu se znakovito promijenili. Samo su frizure primjerene novom dobu. Dugu kosu su zamijenila minimalistička šišanja (muški) i »peglanje« farbano nijansirane ili šatirane kose (ženske).
POVIJEST DISCA: Korijeni »disco pokreta« sežu u sedamdesete, kada se ustalio trend korištenja glazbala i uređaja koji su, unaprijeđeni uznapredovalom tehnologijom, bili sposobni »sintetizirati« zvuk. Umjesto »staromodnih« i već pomalo monotonih rockerskih gitara, žice su zamijenili sintisajzeri, odbacili su se ustaljeni standardi vokalne interpretacije i rodio se disco ritam. Donna Summer, prva kraljica disca, zapjevala je »Hot stuff« (Vruću stvar) i glazbeni svijet više nije bio isti. Koincidencije radi, u godini koja se uzima za nastanak disco glazbe (1976.) umro je Elvis Presley, kralj epohe koju je smijenila nadolazeća nova pošast. Novi pokret najviše se razvio, a gdje bi drugdje, u Americi i Europi, s naznakom da je u svojoj postojbini preko oceana uspijevao mahom po urbanim sredinama milijunskih slobodoumnijih velegradova poput New Yorka, San Franciska ili Los Angelesa. Na našem starom kontinentu uzeo je maha u svim podnebljima i što je posve iznenađujuće, u nas se posebno »primio« u manjim, seoskim sredinama, postajući nezaobilazan faktor socijalizacije mladeži. Groznica subotnje večeri još itekako »trese« mladiće i djevojke koji niti ne pomišljaju otići na provod u grad kada ga imaju u svom selu!
DISCO DANCE GLAZBA: Analitički gledano fenomen disco dance glazbe oličen u njenoj dugovječnosti leži u specifičnom izražavanju veselih tonova koji pozivaju na pokret i igru. Nepostojanje nikakvih normativa i uvriježenih koraka (poput klasičnih plesova) oslobađaju neograničenost osobne kreacije u svakom vidu percepcije i reprodukcije disco dancea (plesa). Naziv dance glazba vjeran je tipizaciji tonova koji su, u osnovi, kreirani kako bi slušatelje natjerali na podij. Ovisno od podneblja akumulacije, ovaj tip glazbenog izražavanja doživio je modifikacije (posve normalno za četiri desetljeća postojanja) disperzirajući u nekoliko pravaca osnovne postavke iz sedamdesetih. Europski italo-disco infiltrirao se osamdesetih godina prošlog vijeka znakovito čak i u američkoj izvornoj postojbini, latino disco obilježio je devedesete, dok se početak novog milenija vezuje uz techno i rave, futurističke verzije osnovne sintetičke glazbene podloge.
»GROZNICA SUBOTNJE VEČERI«: Svoju početnu popularnost, koja se, poput često rabljenog svjetlosnog efekta u svom okruženju, laserskom brzinom proširila svijetom, ostajući da traje sve do današnjih dana, disco duguje i kultnom filmu »Groznica subotnje večeri« u kojem je »zaplesao«, na glazbu legendarnih »Bee Geesa«, nezaboravni John Travolta. Naslov filma ostat će zauvijek zapisan kao besmrtni slogan promocije glazbeno-modnog trenda koji traje i trajat će još dugo…               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika