Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HSS odbio ulazak u koaliciju s HDZ-om

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić je najavio kako će Predsjedništvu HSS-a predložiti da na sjednici odluči o nesudjelovanju stranke u koalicijskoj vlasti predvođenoj HDZ-om, ali da podrži formiranje manjinske ili većinske Vlade kojoj će mandatar najvjerojatnije biti predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.
    Kaže da je obilazeći regionalne stranačke ogranke stekao dojam da pojedini dijelovi HSS-a nisu zadovoljni ulaskom stranke u koalicijsku vlast, te da stoga stranku nije želio dovesti u opasnost od podjela zbog različitih stavova.
    »Želim omogućiti stabilnost stranke i saniranje loših izbornih rezultata«, rekao je, istaknuvši da zbog suprotnih mišljenja HSS-ovaca o tome treba li koalirati s HDZ-om ne očekuje ekstremnije reakcije u stranci.
    Predsjedništvo HSS-a se sastalo u utorak kako bi donijelo odluku o tome hoće li koalirati s HDZ-om. Predsjednik stranke Zlatko Tomčić je nakon višesatne sjednice izvijestio kako njegova stranka neće koalirati s HDZ-om, već će biti konstruktivna oporba. Dodao je kako bi tu odluku trebao potvrditi i Glavni odbor HSS-a, koji će se sastati 20. prosinca.
    Predsjednik HSP-a Anto Đapić izvijestio je da ga predsjednik HDZ-a i najvjerojatniji mandatar za sastavljanje nove Vlade Ivo Sanader nije zvao, iako je najavio nastavak pregovora o sudjelovanju HSP-a u vlasti.
    Đapić je, na konferenciji za novinare, kazao kako će se HSP odazvati pozivu HDZ-a za nastavak pregovora, ali i izrazio sumnju da će do tog poziva doći. »Nismo se čuli, ništa se nije promijenilo, a mislim i da neće«, kazao je Đapić, ocjenjujući kako Sanader u idućem sazivu Sabora ima potporu koja mu jamči sastavljanje većinske Vlade.
    Odluku HSS-a da podrži Sanaderovu Vladu, bez sudjelovanja u njoj, Đapić je ocijenio očekivanom, te ustvrdio da je HDZ »pokušavajući sastaviti većinsku vladu s izbornim gubitnicima, izigrao predizborni dogovor dojučerašnje oporbe, čime se čitava atmosfera razvodnila, te da način na koji je Sanader krenuo ne jamči uspješnost njegove Vlade«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika