Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dječji zaštitnik donosi darove

Draga djeco, jeste li bili dobri?
    Jeste li očistili cipele?
    Ukoliko možete potvrdno odgovoriti na oba pitanja onda u subotu ujutro, kada se probudite, možete očekivati dar iznenađenja kraj vaše ulaštene obuće. Ali dobro pazite, nema varanja, Mikulaš sve vidi…
TKO JE BIO SV. NIKOLA: Rodio se u Parari, gradu koji se nalazio u Lyciji (Mala Azija). U mladosti je hodočastio u Egipat i Palestinu, a nedugo nakon povratka postao je biskupom od Myre. Proganjan i zatvoren od strane Dioklecijana, oslobođen je za vrijeme rimskog cara Constantina. Umro je 6. prosinca godine 345. ili 352. godine, postavši jednim od najpopularnijih svetaca. U VI. stoljeću imperator Justinian I. podigao je njemu u čast Crkvu sv. Nikole u Konstantinopolju. Godine 1087. talijanski trgovci uzeli su njegove posmrtne ostatke iz Myre i prenijeli ih u Bari (Italija), izgradivši velebnu crkvu San Nicola u kojoj se i danas nalaze relikvije ovog sveca. Uljna supstancija poznatija pod imenom Manna di S. Nicola, kojoj se pripisuje čudotvorno ljekovito djelovanje, teče iz njih. Pripisuju mu se brojna čuda tijekom i poslije njegovog zemaljskog života.
OBIČAJ: Zbog svoje karizmatičnosti sv. Nikola je uzet za zaštitnika putnika, mornara, trgovaca, pekara, djece, i najmlađi ga uvijek s nestrpljenjem iščekuju u prvom tjednu posljednjeg kalendarskog mjeseca. Otkada je u praksi običaj vjerovanja da Mikulaš pohodi djecu na svoj dan, 6. prosinca, ne može se točno ustvrditi, ali je sigurno kako ga mališani svake godine nestrpljivo očekuju. I vrijedno čiste i lašte svoju obuću, ostavljajući je kraj vrata da bi u nju sv. Nikola mogao ostaviti svoje darove.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika