Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez prem­ca do sada

Prema brojnim ocjenama ovogodišnji 71. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu bio je najbolji do sada. Održan od 15. do 22. svibnja u brojnim dvoranama, kao i na otvorenom prostoru sajmišta, u potpunosti je ispunio svrhu: predstavljanje poljoprivredne mehanizacije, industrije, ambalaže i pratećih djelatnosti. Oko dvije tisuće izlagatelja iz šezdesetak zemalja privuklo je maksimalnu pozornost publike koja je prosto hrlila. Procjenjuje se, kako je posjećenost, unatoč ne maloj cijeni ulaznice od 350 dinara, povećana za 15 posto u odnosu na lani.
Jedna od atrakcija sajma bio je »ginisovac«, gigantski bik Ferninand težak 2,2 tone kojeg je uzgajivač iz Mionice za 5.000 eura prodao vlasniku stočarske farme sa Zlatibora. Pokraj Ferninanda, uzdahe posjetitelja mamio je i traktor Belarus 923, vrijedan 24.000 eura koji je u nagradnoj igri dodijeljen posjetiteljki Branki Svilar iz Inđije. Konačno, nastupi tvrtki i proizvoda braće Đorđević iz Subotice bili su među najupečatljivijima, postavivši pravi vodopad na reklami svog novog proizvoda »Voda«, dok je i predstavljanje »Votke« bilo više no glamurozno.
VIP SUSRETI: Sajam će zasigurno ostati u pamćenju po susretu ministara poljoprivrede Hrvatske i Srbije Petra Čobankovića i Ivane Dulić Marković te uspostavi dobre komunikacije među ministrima novih Vlada.
Predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Đorđe Đukić posjetio je štandove tvrtki, koje su dobile kredite Fonda za razvoj APV, dok je predsjednik Skupštine APV Nenad Čanak istakao, kako se nada da će političari obratiti više pozornosti na gospodarstvo. No, kandidati za predsjednika Srbije su sajam iskoristili samo radi svoje promocije. S druge strane, sajam je, izuzev pokrajinskih medija, prošao slabo zapaženo u javnosti. Činilo se kao da veliki broj okupljenih razumije kako se samo brzim protokom informacija i aktivnim poduzetništvom može učiniti nešto na probitku, dok su centralni mediji letargično propustili da isprate ovaj sajam, koji je ocjenjen najvišom ocjenom.
NAGRADE: Premijer Vojvodine Đorđe Đukić uručio je 22 priznanja izlagačima tijekom svečanosti održane u Srpskom narodnom kazalištu. Velike šampionske pokale dobili su: »Karneks«, Industrija mlijeka »Imlek« iz Padinske Skele, »Soko Nada Štark«, »Aleksandrija« iz Beograda i »«Vital« iz Vrbasa. 
Uz njih pokale su dobili i: »Jagodinska pivara«, knjaževački »Timomed«, »Don caffe«, aranđelovački »Knjaz Miloš«, beogradski »So produkt«, kruševački »Rubin« i »Vino Župa« iz Aleksandrovca. Apsolutni šampioni kvalitete su »Frikom«, beogradski »Bovest« i »ITN Zemun«. Velike šampionske pokale u oblasti stočarstva dobili su »DPD Maglić«, ergela »Bulić« iz Surčina, novosadska »Neoplanta«, »Karp LTD« iz Krčedina, kragujevački »Kompas« i pančevački »Agroživ«. 
Stručne komisije Novosadskog sajma ocjenjivale su 2.500 prehrambenih proizvoda i ambalaže, te 5.000 »živih eksponata« s Izložbe stoke.
Velika povelja »Dobar dizajn« Privredne komore Vojvodine i Novosadskog sajma uručena je tvrtci »Si & Si« radi izuzetnog doprinosa u razvitku i primjeni industrijskog dizajna. Oskudno odjevene ljepotice s ispisanim »V« na leđima, koje su uz glasnu muziku špartale u kupeu Mercedes uzduž sajma, očito su odlično ilustrirale agresivnu promidžbu »Votke« i ove tvrtke.
POSLOVI: Josip Stipić, zamjenik direktora »Podruma Palić« također odličnim ocjenjuje ovogodišnji sajam, što i ne čudi jer je ova tvrtka osvojila Veliku zlatnu medalju za vrhunsko bijelo vino Chardonnay, dok je sivi burgundac Pinot Gris osvojio srebrnu medalju upravo kao i pjenušac »Francuski poljubac«. Pokraj toga, Podrum Palić je prezentirao i svoju prirodnu oligo-mineralnu vodu »Vila« koja je osvojila srebrnu medalju u kategoriji prirodnih slabo mineralnih voda, te nagradu Dobar dizajn. Konačno, ova tvrtka je prezentirala i svoj najnoviji proizvod, sok Funny.
»Imali smo i to zadovoljstvo da se na ovogodišnjem sajmu u jednom planiranom susretu sastanemo i s rukovodstvom Agrokora iz Zagreba, odnosno Konzuma, čiji su izvršni direktori došli i s kojima smo obavili vrlo sadržajne poslovne razgovore, te otvorili nove prostore suradnje. Mi smo bili nedavno u Zagrebu kod njih, a oni su sada došli u posjet nama, prema tome praktično od danas otvaramo poslovnu suradnju i nadamo se kako će i Zagrepčani i širom Hrvatske piti vina s pijeska« – ističe Stipić.
Jedna od brojnih hrvatskih tvrtki, koja se predstavila na sajmu, bio je i bjelovarski proizvođač kazana za rakiju »Svetnička«. Vladimir Svetnička je veoma zadovoljan izuzetnom posjećenošću sajma, a predstavnici »Svetničke«, koja se bavi ovim poslom već preko 100 godina, dodaju kako planiraju izlazak na ovo tržište putem zastupnika iz Novog Sada.
»Mogu iskreno reći kako smo dosta išli na Zagrebački poljoprivredni sajam i u zadnje vrijeme i na Novosadski, te tvrdim kako je posjećenost u Novom Sadu dvostruko veća od Zagreba« ističe Vladimir Svetnička
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika