Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi obrazovni program za prvake

BAČKI MONOŠTOR - Kada je prvog rujna ove godine nova generacija prvaka krenula u osnovnu školu u Bačkom Monoštoru, koja je izgrađena još u 18. stoljeću, Stručni aktiv škole sastavljen od troje nastavnika i školskog pedagoga, educiranih na seminarima za »novu školu« Ministarstva prosvjete i sporta Republike Srbije, izradio je Školski program za prvi razred osnovnog odgoja i obrazovanja u Bačkom Monoštoru.
    Prilično veliki problem je bio i odabir učionice za izvođenje nastave, koja je prema preporuci Ministarstva prosvjete i sporta, trebala biti posebno prilagođena novim zahtjevima izvođenja nastave. Za tu svrhu je adaptirana jedna od dvije sigurne i funkcionalne učionice u započetom i nedovršenom novom školskom objektu.
ZAJEDNIČKI DO OPREME: Opremanju učionice doprinijeli su roditelji, zaposleni u školi, nastavnici, mesna zajednica i AD »Brodoremont«. Roditelji donose školski pribor za koji smatraju da će biti potreban djeci i pomažu u uređenju. Mesna zajednica je osigurala tepih, AD »Brodoremont« određenu financijsku pomoć i već postojeće plakare će prilagoditi za učenički pribor. Ministarstvo prosvjete i sporta je svakom učeniku dodijelilo dvije sveske i »uputa za uporabu škole« na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku, dok se škola obvezala da će platiti priručnike za djecu.
    Nisu svi roditelji spremni doprinijeti unapređenju nastave, ali onima koji to čine bitna je, kako kažu, sigurnost djece u školi i van nje, dobra suradnja obitelji i škole, a također i razvijanje dobrih međuljudskih odnosa i suradnje među djecom.
    Pored osnovnih i obaveznih predmeta, nakon ispitivanja potreba i želja učenika, roditelja i lokalne zajednice, u Školski program su uvršteni i fakultativni i izborni predmeti: likovne radosti, lijepo ponašanje, građanski odgoj, »od igračke do računala«, vjeronauka i hrvatski jezik.
RADOST UČENJA: Profesorice razredne nastave koje su počele ovakav rad s djecom u Monoštoru su Lidija Martinović i Ivanka Kusturin. Prema njihovim riječima djeca su zadovoljna ovakvim načinom rada i vole učiti i provoditi vrijeme u školi, radujući se narednom danu.
    »Primjećujem da djeca rado dolaze u školu, nerado odlaze kući i raduju se produktima svojih aktivnosti koji ih okružuju u već dobro opremljenoj učionici. Djeca se u školi osjećaju kao kod kuće, sigurno i zaštićeno, što je veoma bitno za odgojno-obrazovni proces.« kaže Lidija Martinović koja predaje I a razredu.
    Pošto u školi ne postoji više niti jedna prostorija koja ispunjava uvjete da bude uređena na ovakav način, ostaje pitanje u kojoj i kakvoj učionici će sljedeće godine nova generacija prvaka pohađati nastavu.
Aleksandar Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika