Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ge­za Ko­pu­no­vić (1920. -2003.)

Karijera dramskog glumca Geze Kopunovića u cjelosti se vezuje za subotičko Narodno kazalište-Népszínház i dio je njegove povijesti. Rođen je 1. siječnja 1920. godine u Subotici. U kazalište dolazi u jesen 1949. godine da bi u njemu proveo pune 32 sezone, ostvarivši preko dvije stotine uloga. Publika ga se najradije sjeća kao komičara, premda je ovaj glumac znalački oblikovao i mnoge likove iz dramskog repertoara, o čemu svjedoče brojne kazališne kritike. Mr. Josip Buljovčić bilježi u svom tekstu »Glumački put Geze Kopunovića« da je Kopunović ipak u svojoj karijeri »najveći glumački doseg postigao u svojevrsnoj teatrologiji o Bolti, glavnom junaku komedija«.
    Prilikom gostovanja redatelja Bore Hanauske iz Novog Sada, koji je davne 1955. godine režirao »Otela«, Geza Kopunović se u ulozi Jaga predstavio kao dramski glumac koji je ovladao modernim izražajnim sredstvima. Njegovo je ostvarenje kazališni kritičar Slobodan Berberski u novosadskom »Dnevniku« ovako ocijenio: »Jaga je tumačio znalački, snažno, kreativno Geza Kopunović. Od četiri Jaga, viđena u Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu i Subotici, za mene je najcjelovitiji i jedini Jago tek Geza Kopunović, sav od krvi i mesa, životan, nenametljivošću dominantan«. Među brojnim ostvarenim glumačkim kreacijama Geze Kopunovića treba istaći njegovu ulogu liječnika Čebutikina u predstavi »Tri sestre«, ulogu Švejka u dramatizaciji Hašekovog romana, ostvarenje lika Pantelije Crnkovića u Krležinom »Vučjaku«, ulogu Olivera Krauna u dramatizaciji romana Irvina Shoa i kreaciju lika Tomasa Kromvela u drami »Pravi čovek Tomas Mor« Roberta Bolta.
    Šezdesetih godina prošloga stoljeća, Gezi Kopunoviću veliku popularnost donijele su uloge Bolte u četiri komedije »Bolto u raju«, »Ode Bolto na ogled«, »Bolto na fronti« i »Jedna cura sto nevolja«. U ovim komadima Matije Poljakovića  o glavnom junaku komedija Bolti, Geza Kopunović je postigao svoj najveći glumački doseg. Sedamdesetih godina izuzetnu popularnost imala je humoristična emisija »Martin i Tona« koja je emitirana na Radio-Subotici i od tada je za mnoge naše sugrađane Geza Kopunović postao u svakodnevnom životu samo – Martin. Tekstove za ovu uspješnu emisiju pisao je Geza Kopunović, javljajući se slušateljima iz nedjelje u nedjelju sa stalnim partnerom Katarinom Bačlijom koja je tumačila lik supruge Tone.
    Geza Kopunović je bio poznat i širim slojevima gledatelja koji nisu vezani za kazalište, jer su Kopunovića znali kao estradnog umjetnika koji je niz godina bio voditelj programa »Dužijanca«. Bio je domaćin na takmičenjima risara koja su se odvijala uz kulturni program u prigradskim naseljima, kao i na centralnoj priredbi u gradu.
    Posljednja sezona koju je Geza Kopunović proveo kao aktivan član ansambla bila je 1979. -1980., ali i nakon odlaska u mirovinu, nastavio je da igra kao gost u subotičkom kazalištu. Imao sam tu čast da s velikanom Gezom Kopunovićem obavim u lipnju ove godine posljednji intervju koji je dao za života. Na koncu razgovora za »Hrvatsku riječ«, Geza Kopunović je rekao: »Igrao sam dok sam to fizički mogao, jer je za mene kazalište zaista bilo – daske koje život znače. I pored brojnih nagrada i priznanja za mene je uvijek aplauz bio najveća nagrada«.     
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika