Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»The De­va­sta­ti­ons« u Voj­vo­di­ni
Australska alternativna rock-skupina »The Devastations« iz Melbournea na svom je gostovanju po Vojvodini nastupila u subotičkom caffe-baru »Yu Fest«, 2. prosinca, a potom, 3. decembra u klubu »Floyd« u Bečeju. Nakon toga, australski rockeri nastupili su u Domu Omladine Beograda, te mini-turneju po ovim prostorima okončavaju danas navečer, nastupom u BiH-najprije u sarajevskom kultnom klubu »Rock«, a potom u rock-klubu »Alterart« u Travniku.

Voj­vo|an­ski sim­fo­ni~ari u no­vo­sad­skoj
Si­na­go­gi
Nakon dvije godine postojanja, a sazdani od vodećih vojvođanskih glazbenika srednje i mlađe generacije, Vojvođanski simnfoničari nastupili su minulog utorka u novosadskoj Sinagogi, predvođeni ravnateljem maestrom Berislavom Skenderovićem iz Subotice. Novosadska Sinagoga bila je ispunjena do posljednjeg mjesta a njihov nastup bio je srdačno dočekan i ispraćen. Večer lijepih melodija ponudilo je lijepo osmišljen, uobličen, uravnotežen, sjajno interpretiran program s uporištem u klasičnoj formi »ispripovijedan« jezikom glazbe romantičara. Na programu su bile Mendelsohnova Simfonija br. 4, op. 90 u A-duru (popularno naslovljene »talijanska«), djelo Španca Joacina Rodriguea Koncert za gitaru u interpretaciji Dejana Ivanovića, rodom iz Tuzle, koji je profesionalnu glazbenu karijeru započeo zajedno s studijima na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji u klasi prof. Petrinjaka, a nastup Vojvođanskih simfoničara pred slušateljima u novosadskoj Sinagogi okončan je nadahnutim izvođenjem Klasične simfonije, op.25 u D-duru Sergeja Prokofjeva.

Izlo`ba Jo­va­na De­vi}a u Su­bo­ti­ci
Prije tjedan dana je u galeriji dr Vinko Perčić Gradski muzej Subotice priredio otvaranje izložbe slika i skulptura Jovana Devića, poznatog subotičkog umjetnika, čija se petogodišnjica smrti obilježava ove godine. Izložba je naslovljena Sjećanje na Jovana Devića, a autor izložbe je viši kustos u Muzeju Olga Kovačev Ninkov. Realiziranje izložbe i bogato opremljenog kataloga financirali su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, umjetnost i nauku u Novom Sadu te Lokalna samouprava Subotice.

Tri­jumf Pu­lja­na u Be­o­gra­du
Također minulog petka u Beogradu je održan vrstan koncert kultnog »garažnog« punk rock sastava KUD Idijoti iz Pule. Koncert je održan u Studentskom kulturnom centru, legendarnom mjestu gdje je sredinom 80-ih minulog stoljeća začet »novi val« suvremenog rocka ex-Jugoslavije. Iako karijera ovog vrsnog sastava traje dulje od dva desetljeća, njihov nastup bio je nabijen energijom osamnaestgodišnjaka. Pred prepunim auditorijem Puljani su pružili nezaboravan nastup, u kojem su gro skladbi činile pjesme s najsvježijeg albuma skupine »Remek-djelo«. Ipak, publika je najljepše primila antiratne pjesme iz ranijih godina, primjerice: »Fuck the System«, »Jebem ti rat«, »Mir no alternativ«, »Sirotinja uvijek najebe«, te, za kraj, dakako »Kad sunce opet zađe« i »Bandiera Rossa«.

Pro­daj­na iz­lo`ba u Ma­ti­ci Hr­vat­ske
i Pu~koj ka­si­ni
U ponedjeljak 8. prosinca, u organizaciji Likovnog odjela Matice Hrvatske Subotica u prostorijama spomenute Matice Hrvatske i Pučke kasine u Subotici (Matije Gupca 10) biti će otvorena prodajna izložba čestitki, slika i inih predmeta. Radi se o prigodnim poklonima za Božićne i Novogodišnje blagdane. Izložba će biti otvorena od 8. do 15. prosinca, svakoga radnog dana između 10 i 16 sati.

Uspjeh re­da­te­lja iz Ta­van­ku­ta
Film »Bunarman« redatelja Branka Ištvančića osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu kratkog filma u Sieni u kategoriji dokumentarnog filma. Branko Ištvančić, rodom iz Tavankuta, koji živi i radi u Zagrebu, dobio je ove godine za svoj dokumentarni film »Bunarman« prestižnu nagradu »Oktavijan« za najbolji dokumentarni film, te je osvojio nagradu za najbolju režiju na dvanaestim »Danima hrvatskog filma«. Osvojena nagrada na međunarodnom festivalu u Italiji ponovna je potvrda darovitosti i redateljskog kvaliteta Branka Ištvančića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika