Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Šoka­di­jo, dok ti ime tra­je«

U Sonti je 2001. godine utemeljena Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« koja danas broji oko 100 članova i aktivno radi kroz folklorni, pjevački, dramski, tamburaški i likovni odjel. Uspješan rad je bio nagrađivan brojnim pozivima na inozemna gostovanja, te su šokački Hrvati iz Sonte svoju kulturnu baštinu i tradiciju predstavljali, osim u Bačkoj, u Đakovu, Bizovačkim Toplicama, Okučanima…
    U subotu je u Domu kulture u prisustvu oko 500 gostiju održan Godišnji koncert KPZH-a. Okupljene je pozdravio predsjednik »Šokadije« Dejan Bukovac, a među zvanicama ove večeri bili su: treći tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Stipan Medo, generalni konzul RH u Pečuhu mr. Ivan Bandić, dva potpredsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća – mr. Mato Groznica i Stipan Šimunov, potpredsjednik SO Apatin Rade Medić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Sonta i direktor OŠ »Ivo Lola Ribar« Zvonko Tadijan, te predstavnici nekoliko društava iz Hrvatske i Bačke.    
    Članovi folklornog odjela KPZH plesali su šokačke igre a pripremila ih je Kata Bukovac, dok je gostujuće društvo, HKUD »Vladimir Nazor« otplesalo bunjevačke igre i plesove iz Posavine. Nastupili su i mladi recitatori, među njima i sudionici druge smotre recitatora na hrvatskom jeziku, a odigran je i kraći igrokaz pod nazivom »Sol vridnija od zlata«. Kao atrakcija u cjelovečernjem programu nastupilo je troje gajdaša: Anita Tomoković iz Hrvatske, Andor Veg iz Mađarske i Adam Vulić iz Sonte. Nastupili su i članovi Tamburaškog orkestra Sonta pod ravnanjem Andrije Ađina.        
    Poslije podjele zahvalnica gostima i voditeljima odjela koji su pomogli rad Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija«, te njihovih obraćanja okupljenima, najstarija plesna skupina iz Sonte otpjevala je pjesmu »Naši stari«, prisjećajući se života i muka svojih predaka.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika